Close

Mångsysslaren i ständig förändring

Per Schlingmann lever som han lär. Den tidigare partisekreteraren och mediestrategen har minst sagt många järn i elden.

Skulle man lite mer i detalj beskriva allt Per Schlingmann ägnar sig åt så skulle det inte få plats så mycket mer i den här artikeln. Den tidigare partisekreteraren, statssekreteraren och mediestrategen för Moderaterna sysslar med en hel ”bukett av saker”, som han själv uttrycker det. Vi träffar kommunikationsgurun på restaurang Fiore invid Narvavägen på Östermalm och den mat- och krogintresserade Per går genast igång på den nyöppnade krogen.

– Man kan ju se att det här stället kommer bli mångas vardagsrum, om det inte redan är det, säger Per Schlingmann som ju även skriver böcker som utspelar sig i restaurangmiljö.

Han och stjärnkocken och sommelieren Karl Ljung, 47, har skrivit den gastronomiska feelgoodromanen Familjen Morelli tillsammans, det är redan klart att boken ska bli en tv-serie – rättigheterna är sålda till en internationell distributör. Tidigare har Per Schlingmann (bland annat) skrivit tre framgångsrika politiska thrillers som också har blivit tv-serie och hoppet till att plötsligt skriva en roman om mat och vin kan ses som ett ganska stort steg, men det är symptomatiskt – Per Schlingmann räds inte förändring. Och hur han halkade in på att börja skriva om den fiktiva restaurangfamiljen Morelli är också illustrativt för hur den gänglige kommunikationsstrategen fungerar:

– Jag träffade Karl Ljung på Johan Spendrups bröllop i Loka Brunn, han var där och gjorde maten och vi började prata om att kockar har svårt att kapitalisera på sin stjärnstatus. En kock är så bunden till sin plats i köket. Många försöker med kokböcker och förkläden och så vidare men det är svårt att komma vidare. En skönlitterär bok kan vara ett annat sätt att bredda affären, säger Per.

Han arbetar som konsult och rådgivare i ”fältet mellan kommunikation och affärsstrategi”.

– Sedan hjälper jag företag att formulera sina visioner och som en effekt av coronapandemin kommer många företag att behöva redefiniera sina varumärken och göra de mer samtida. Just nu intresserar han sig mycket för vad som kommer hända ”post corona”, vilka förändringar som vi alla upplevt kommer bli mer beständiga och hur kommer det påverka oss alla och samhället.

– Sedan har jag med tiden kommit att få en lite speciell roll där jag fungerar som rådgivare men även som en person som företräder företaget. Jag arbetar till exempel med Fastighetsägarna i Stockholm och vi anordnar något som heter Stockholm Talks där jag leder seminarier och poddar och så vidare.

Dessutom sitter Per Schlingmann med i TV4:s panel i Nyhetsmorgon och tillsammans med PR-proffset Lili Assefa, 44, driver han den populära podcasten Assefa Schlingmann. Han är även inblandad i flera olika startups och är vice ordförande i SOS Barnbyar.

Det är lätt att bli lite stressad bara av att höra om alla olika engagemang som Per Schlingmann har.

– Jag är dock bra på att delegera sådana saker som till exempel bokningar och ekonomi, men jag ligger nog i gränslandet för vad man hinner med, konstaterar han för att tillägga att det dock blivit mer tid över tack vare pandemin som innebär att han inte reser något.

– Så nu har jag mycket tid jämfört med hur det var tidigare. När Per Schlingmann ska ta det lite lugnare så reser han till Visby där han har en övernattningslägenhet. Där, på Gotland, kan han få ro att skriva skönlitteratur.

– Då stänger jag av wifin på datorn för att inte bli störd. Jag behöver ha det lugnt omkring mig för att kunna gå in i berättelsen och karaktärerna, säger Per och konstaterar med ett snett leende att han börjat lära känna rätt mycket människor i Visby så det sociala umgänget har ökat där vilket tar tid från författarskapet.

Per Schlingmann har även byggt ett hus vid Furillen på nordöstra Gotland och framöver vill han tillbringa mer tid där. Han har tre olika boenden, vilket talar emot hans filosofi om att vi i framtiden kommer äga mycket mindre saker och istället hyra och leasa saker vi har behov av.

– Jag vet, där lever jag inte som jag lär. Jag har lätt för att bli emotionellkring en sån sak som boende, konstaterar han.

Per Schlingmann är mycket intresserad av urbaniseringsfrågor, han är uppvuxen i Borås men bor numera på Djurgården. Han är förtjust i Östermalm och han tror på stadsdelen.

– Min grundsyn är att Östermalm går en väldigt ljus framtid till mötes. Det är en stadsdel med stark identitet och ett stort utbud av småföretag och entreprenörer, det är inte så ”kedjefierat” här.

Han tycker om kontrasterna som finns på Östermalm. Per Schlingmann är väldigt svag för Fältöversten, både för att det snabbt och smidigt går att göra sin ärenden där och han uppskattar även den modernistiska arkitekturen som avviker från den som normalt sett förknippas med Östermalm.

– Jag gillar även Valhallavägen med de konstraster som finns därmellan gammalt och nytt.

Per Schlingmann har även bilden klar för sig vad som kan bli bättre medÖstermalm.

– Jag blir frustrerad över att vattenlägena inte utnyttjas bättre,Strandvägen används ju inte tillräckligt. Det är lite på gång med restaurang Glashuset, där har krögaren gjort ett bra jobb, men Strandvägen skulle kunna utnyttjas mycket bättre.

Per Schlingmann ser det som viktigt att Östermalm inte blir för homogent, stadsdelen är betydligt mer heterogen än vad dess rykte förtäljer, anser han.

– Det finns mycket traditioner på Östermalm och ett socialt samröre mellan människor som har bott här länge och det är en styrka så länge man inte exkluderar andra människor.

3 FAVORITPLATSER PÅ ÖSTERMALM
KARLAPLAN – ”Man har väldigt mycket omkring sig där och man kan göra små utstickningar från Karlaplan och hamna i helt andra miljöer.”

TAVERNA BRILLO – ”De har en ständigt pågående ambition att vara ett vardagsrum och de är också benägna att ständigt förändra sig och hitta rätt format. PG (krögaren) lyckas skapa en fantastisk gästvänlighet på sina ställen.”

DJURGÅRDEN – ”Jag gillar platsen längs med vattnet där Spritmuseum ligger jättemycket, samtidigt är det området väldigt underutnyttjat.”

Close