Close

”Med marsipangrisar börjar man äta från rumpan”

Hur bör en marsipangris ätas och hur länge kan den stå innan den torkar ut? Vi har gått i marsipanskola hos experten Michael Thorell från Kutterkonfekt.

Karin Klemming och Michael Thorell

Herr Tord Christensen öppnade konditori i Saltsjöbaden 1945. Inför påsk och jul gjorde han konstverk av marsipan och choklad. Hans dotter Lillan med make Tomas Klemming utvecklade verksamheten tillsammans. Tomas körde senare i livet sin marsipanbåt längs med västkusten varje påsk och jul, fylld av marsipan. Köerna bildades på bryggorna i förväg och Tomas möttes av sugna kunder i hamn efter hamn.

Marsipanbåten vid Strandkajen

En andra marsipanbåt sjösattes 2004. En gammal djurgårdsfärja som fortfarande lägger till och öppnar butik vid Strandvägskajen en månad inför jul varje år. Idag är det Tomas och Lillans dotter Karin Klemming som driver företaget med sin make Michael. 2015 öppnade Kutterkonfekt butik på Sibyllegatan 29.

Först och främst, Michael, vad bör jag tänka på när jag äter en marsipangris?
– Börja med rumpan, och ät dig uppåt. Det viktigaste är att äta upp den. Marsipan torkar ut efter ett par dagar om den står oförpackad, så låt den inte stå för länge, max en vecka. Marsipan doppad i choklad håller sig bättre då chokladen gör det lufttätt. Marsipan är till för att ätas!

Chokladbönor från Trinidad

Berätta om era marsipangrisar.
– Kvalitén på vår marsipan är mycket hög. Den är gjord enbart på medelhavsmandel till 52%. Det är en väldigt hög halt om man jämför med våra konkurrenter. Sen är den doppad i 70% choklad, gjord på bönor från Trinidad. Just trinidadiska chokladbönor är mer fruktiga i smaken och inte alls lika bittra som enklare bönor. Aromen går bra med den feta marsipanen.

Medelhavsmandel, varför inte från Kalifornien?
– Vi tycker att mandeln som odlas i Kalifornien inte är lika smakrik som spansk mandel. Plantagerna kring Medelhavet är mindre än de i USA, det finns också mer och bättre vatten. Det resulterar i smakrikare och fetare mandel och godare marsipan.

Hur går det till när ni tillverkar er mandel?
– Mandel och socker valsas mellan stenvalsar som i en stor mangel där mandeln krossas tillsammans med socker. Oljan som pressad ut ur mandeln binder ihop sockret och mandeln till en homogen massa. Sen rostar vi i kopparkittel över gaslåga. Formarna har funnits i familjen i över 100 år. Det finns tre storlekar; 100, 200 och 300 gram. Vi gör också handgjorda grisar på 500 gram eller ett kilo.

Hur många säljer ni i juletider?
– Säkert ett par tusen. Minst 300 handgjorda och resten gjorda i formar. Vi säljer även väldigt bra om somrarna, och under påskhelgen såklart, fast andra motiv.

Vilken är er främsta konkurrent på Östermalm?
– Ejes till viss del, men NK är den största konkurrenten.

Har ni några särskilda smaker till jul?
– Vi gör både saffran- och pepparkakemarsipan inför jul. Båda är väldigt populära.

Vilka är det som köper era marsipangrisar?
– Det är folk i alla åldrar. Jag tror nästan att alla svenskar har en relation till marsipangrisar. Marsipangrisen har blivit synonym med julen och ett måste på många julbord.

Close