Close

Mitt kvarter är min familj

Bahram Forghani har tre barn – det äldsta heter Riddarhörnan och är förmodligen Sveriges vackraste tobaksbutik.

Egentligen var studieuppehållet från KTH tänkt som tillfälligt. Året var 1987 och Bahram Forghani hade just – en aning spontant – köpt en liten tobaksbutik på Styrmansgatan 11.

– Det var min dåvarande tjej Katrin som väckte mig en morgon och sa att hon hade sett att tobaksbutiken på Styrmansgatan var till salu. Hon ville att jag skulle följa med och titta på den, berättar Bahram Forgoani när vi ses en tidig morgon på Riddarhörnan – det vill säga tobaksbutiken på Styrmansgatan 8 som han nu drivit i över 35 år.

Det blev ett köp den där dagen då Bahram och hans flickvän gick för att kika på butiken som utannonserades. I flera månader var entusiasmen på topp och det unga paret renoverade och putsade på projektet som kom att bli Riddarhörnan. Men, strax därefter splittrades duon.

– Efter ett år gjorde vi slut för Katrin ville resa stänga butiken tillfälligt, men det gick ju inte. Hon flyttade till Åre för att plugga och jag blev kvar, säger Bahram.

Vid den tiden jobbade han som civilingenjör men lämnade yrkesbanan för att helhjärtat satsa på butiken som kommit att bli hans livsprojekt.

– Jag stannade för att det var så roligt! Jag tycker fortfarande om att komma hit varje dag, säger han.

Idag kommer de som satt i barnvagnen in och handlar med sina barn.

Han har precis tagit emot morgonens leveranser och kunderna avbryter vårt samtal med jämna mellanrum för att köpa snus eller kanske en tidning. De flesta känner han sedan länge.

– Du kan ta en och betala nästa gång, ropar Bahram till en känd kund som gör entré mitt i ett resonemang om just stamkunder.

För majoriteten av de som kommer in är stammisar, och Bahram ser kvarteret där han även bor med sin hustru, som sin familj.

– Jag har sett par bli kära och flytta ihop och efter ett tag komma in med barnvagn. Idag kommer de som satt i barnvagnen in med sina barn och handlar. Mitt kvarter är som min familj, säger han och understryker hur mycket han uppskattar relationen med kunderna.

– En läkare som är stammis kom in med vaccin till mig så att jag inte skulle behöva stänga för att vaccinera mig. En annan kund är orolig för min diabetes och tjatar om att jag ska ha gåband bakom disken för att få motion, berättar han med värme.

Egentligen var det ju butiken på andra sidan gatan som Bahram köpte den där dagen i slutet av 80-talet. Det var en vacker lokal som idag hyser en frisersalong, berättar han. Bahram minns hur han och hans bröder skrapade bort gammal färg i taket och där fann en vacker gammal glasmålning. Men, även nr 8 rymmer sin beskärda del av historia. Lokalen som Bahram flyttade in i för 15 år sedan då han växt ur 11:an var en gång i tiden Östermalms äldsta matbutik – Herman Winbergs speceriaffär.

– Vänta så ska jag hämta en bild, säger Bahram och springer in bakom disken för att hämta en svartvit bild av hur butiken såg ut för 100 år sedan.

– Man kan läsa mer i Östermalmsboken, tillägger han.

Historiens små ledtrådar syns ännu här, som till exempel i den vackra vita stuckaturen i taket. 

– H&M:s vd Carl Johan Persson kom in en dag och sa att det här är Sveriges vackraste tobaksaffär, säger Bahram stolt och vi båda instämmer.

Men tiderna har förändrats. Pandemin gjorde att ATG-delen fick läggas ned. Ett tag hade Bahram en av landets största ATG-tjänster med en omsättning på över en miljon i veckan. Med pandemin försvann kunderna och idag ligger fokus på snus på stock istället.

– Det är främst snus och tidningar som säljer. Mode- och inredningsmagasin säljer lika bra som tidigare. Däremot säljer jag färre nyhetstidningar och bilmagasin.

Idag är Bahram 66 år och den vanligaste frågan han får är hur länge han ska hålla på. Eller snarare: Du ska väl inte stänga?!

Han har, medger han, faktiskt länge pratat om att han ska sälja, men aldrig kommit så långt – Riddarhörnan är trots allt hans bebis.

– Jag brukar säga att jag har 3 barn. Sara, 24, Daniel, 22 och så Riddarhörnan, 35.

Även om det är slitigt – Bahram jobbar 7 dagar i veckan från klockan 7 till 20 och driver även ett städbolag – så är det här hans liv. Bara han får åka ut till landet var tredje vecka, så fortsätter han nog att driva Sveriges vackraste tobaksbutik ett litet tag till. Det lovar han.

Close