Close

”Modet med bara anklar har gått för långt”

Stilexperten Fredrik af Klercker förklarar vilka trender som borde försvinna och vilka som bör återvända till Östermalm.
Bort med:

Det strumplösa modet
Bärandet av korta eller upprullade långbyxor med bara anklar har gått alldeles för långt. Det är inte alltid coolt och avslappnat, eller ”sprezzatura”, som italienarna kallar det. I skrivande stund bär jag förvisso långbyxor och är barfota men eftersom jag befinner mig i Vasastan gills det inte. Strumplöst och bara anklar går an men inte i 12-gradig snålblåst.

Brad Pitt med mobilen, och keps, vid middagsbordet.

Det frenetiska mobilflipprandet
Jag gillar att umgås, men det blir allt svårare och svårare att njuta av vänners sällskap. Det konstanta tittandet på mobiltelefonerna måste upphöra. Jag gör det själv ibland men alltid försiktigt för att det inte ska störa samtalet. Om du absolut måste telefonera, ställ dig i ett hörn eller på toaletten. Konsten att diskutera är utrotningshotad på grund av detta.

Rivandet på Östermalm
Det finnas inget bra med att riva 1800-talsbyggnader. Alla som var involverade i rivningen av Klarakvarteren borde arkebuseras. Stockholm hade möjlighet att bli ett nytt Paris, men det gick åt pipsvängen i och med Norrmalmsregleringen. Chefsingenjören för Norrmalmsregleringen hette förvisso af Klercker, men jag står fast vid min åsikt. Nu verkar det har gått tillräckligt många år att man ska ha glömt bort läxan. Planerna för Sturekvarteret är för drastiska. Området är en extremt viktig bindningspunkt för Stockholm och får inte förstöras.

Men ta gärna tillbaka:

En av rock’n’rollens stiligaste, Charlie Watts, håller stilen med åldern

Ålderstänket
Att klä sig och leva efter sin ålder är nyckeln till evig ungdom. På midsommar sade en vän att varje människa har tre åldrar: den som står i födelseattesten, den man har i huvudet och den man har på kroppen. Den sista tål att tänkas på. Det är inte så att jag vill att alla äldre män på Östermalm ska gå omkring i kostym och slips, men nästan …

Roger Moore i dubbelknäppt

Den långa dubbelknäppta paletån
Till hösten vill jag se mer av denna rock på Östermalm. Vi pratar alltså om en modell som slutar tio centimeter under knät. Risken för att se ut som en blottare elimineras, slipsknuten syns tydligt och med snäv passform är det ett plagg som bär upp nästan vilken outfit som helst. Jag ska själv sy upp en från Brothers.

Dubbel manschett med silkesknutar
Dubbel manschett kan lätt se blaffigt ut med något kromat och tungt. En enkel silkesknut är att föredra. Det är det snyggaste sättet att få fram manschetten på ett lagom uppklätt vis.

Close