Close

”Ögat måste få variation”

2016 öppnade Bert van Hoecke Interiors på Riddargatan 17, hit går du för en unik prägel på ditt hem.

Bert van Hoecke

Inredaren Bert van Hoecke flyttade från Belgien till Sverige för 14 år sedan. Han ville bort från den klassiska kontorsestetik som han ofta såg hemma hos kunder, och inspirera till att tänka annorlunda.

Hur tänker östermalmare kring inredning?
– Kvalité och sällsynthet står i fokus. Många har tålamodet som krävs för att kunna vänta in specialgjort möblemang. Kunder härifrån tenderar också vara väldigt beresta och öppna för andra infallsvinklar än vad svenskar vanligtvis är.

Hösttrender?
– När det kommer till material är det kalksten av typen travertin, borstad mässing och textilier med tydlig struktur. Färgerna går mycket i beige, grått, puderrosa, ljus olivgrön och gråblått.

Vad är helt ute?
– Vitt i alla dess toner. Att jobba för mycket med vitt skapar tunnelkänsla och framkallar ångest. Ögat måste få variation. Det som alltid kommer vara ute är att göra som alla andra gör. Man lever bara en gång och då ska man unna sig så fort man bara kan. En god middag, en spabehandling eller något fint till hemmet. Man lever längre om man omger sig med saker som skapar lugn.

Vilka är dina favoritmöbeltillverkare?
– Christopher Delcourt, Ecart, Evolution 21, Marie’s Corner för att nämna några få. De är inte särskilt kända i Sverige men står för ett personligt formspråk och andas hög kvalité. En möbel gjord av till exempel Christophe Delcourt är framtagen på samma sätt som en designerhandväska. Handgjort och tidlöst är termer som överanvänds i min bransch men det är just vad det handlar om i det fallet.

Bruno Moinard, Joseph Dirand, Jean-Louis Deniot

Vilka förebilder har du när det kommer till inredning?
– När jag känner att jag vill ta ut svängarna lite mer så inspireras jag gärna av utställningarna och butiken på La Monnaie de Paris. Varmt, lagom humoristiskt och alltid med referens till äldre stilar, vilket jag älskar. Om jag känner mer för stillsam lyx söker jag inspiration hos mina arkitekterideoler: Bruno Moinard, Joseph Dirand och Jean-Louis Deniot. Jag blir nästan aldrig starstruck men när jag träffar någon av dem blir jag röd i ansiktet. Alla tre är verksamma i Paris.

Har du något drömuppdrag?
– Så fort kunden känner förtroende för mig känns det drömlikt. Jag jobbar med att skapa personliga miljöer, då måste man vilja komma nära sin kund. Det är under den intima processen som det unika uppstår – när jag hittar den känslan som kunden söker men inte kunnat beskriva med ord. Det är ett fantastiskt sätt att skaffa nya vänner eftersom man kommer varandra så nära. Jag gör fortfarande mest privata hem, men ett litet hotell att fylla med konst och känslor skulle jag gärna ta mig an.

Close