Close

Östermalms egen vinylexpert

I en gömd källarlokal på Skeppargatan 53 ligger Vinylbutiken. Här erbjuds allt en riktig skivälskare kan önska sig. Vi har pratat med Bengt Söderberg om vinyltrenden och den mest sålda musiken på Östermalm.


Bengts intresse för skivor och skivspelare började för 18 år sedan, när det knappt såldes några vinylskivor alls i Sverige.
– Jag har alltid gillat vinylmediet. Att hålla i de snygga omslagen och ha fysisk kontakt med musiken. Jag har alltid hållit på med musik, började spela trummor när jag var tolv år och har fortsatt sedan dess. När jag startade Vinylbutiken var det nästan bara de riktigt inbitna fantasterna som höll på med vinyl som kände till mig och min verksamhet. Sedan har vinylindustrin växt, sakta men säkert, men för ungefär två eller tre år sedan tog det fart på nytt. Men under hela 90-talet lyste vinylen med sin frånvaro.

Vilka lyssnar på vinyl?
– Faktum är att det just nu finns väldigt många tonåringar som är intresserade av skivorna. De kanske har hittat farsans gamla spelare på vinden och gillat hur det låter, och därifrån utvecklas ett intresse.

Vilka skivor är mest populära?
– Klassiker säljer bra. Miles Davis, till exempel.

Hur kommer det sig att vinyl är så populärt just nu?
– Jag tror att det här med streamingtjänster och nedladdad musik var lite av ett “nyhetens behag”. En vinylskiva ger en helt annan känsla, lite som att läsa en fysisk bok jämfört med att läsa på en platta.
Hur då?
– Vinylskivor ger dig en helt annan upplevelse av musiken. Dels är det den fysiska biten – du har ett snyggt omslag, med låttexter och information om artisten. Sedan är det ju ljudet också, såklart. Ingenting slår en riktigt bra vinylspelare rent ljudmässigt, det blir inte bättre.

Säg en skiva som är typisk för Östermalm.

– Haha, finns det musik som bara östermalmare lyssnar på? I sådana fall är det Time Out av Brubeck Quartet.

Vilken vinylspelare rekommenderar du?
– Vi har olika prisklasser. Alla låter bra, men för finsmakaren kan det göra skillnad. Jag rekommenderar alltid att lyssna på spelaren innan du slår till. Våra billigaste kan du köpa för 3 000 kronor, sedan klättrar priset ganska rejält. Den dyraste kostar runt 300 000 kr. Det är som att köpa en klocka för 1 000 kr eller en 200 000 kr. Båda håller tiden, men den ena gör det något bättre. Framför allt gör den det med en helt annan känsla och precision. Så är det med en riktigt bra skivspelare, varje detalj i produkten är av högsta kvalitet.

Close