Close

Pierre & Peter’s – en stilsäker kärlekshistoria

I många år har Peter Ráven och Pierre Hagströmer satt färg på Östermalm med sin eklektiska estetik. Tillsammans utgör de en lika färgstark som slitstark duo både i och utanför arbetet.

Designexperterna Peter Ráven och Pierre Hagströmer.  

Kunderna har ibland svårt att hålla reda på vem som är vem eftersom de enligt somliga ser påtagligt lika ut. Det må så vara att de efter 32 år ihop har assimilerats en aning, men Pierre och Peter är hur det än må vara med den saken två välklädda herrar i sina bästa år.

Tillsammans har Pierre Hagströmer och Peter Ráven i över 30 år varit varandras bättre hälft såväl privat som i arbetet med den numera ikoniska inredningsbutiken Pierre & Peter’s Interiors på Grevgatan.

Ett sammelsurium av starka färger, antika möbler, samtidskonst och en stil som – om man så vill – sticker ut från nidbilden av den minimalistiska skandinaviska har gjort Pierre & Peter’s till en älskad expertis inom personliga hem under åren.

– Vi är inga minimalister någon av oss, säger Peter, och Pierre tillägger att egna smakpreferenser egentligen spelar mindre roll i arbetet med kunder.

– Det ska inte synas att det är vi som har inrett ett hem, utan det ska ju snarare se ut som att det är kunden som har gjort det. Då har man gjort ett bra jobb.

Den ena – Pierre – är rapp och slagfärdig och räds inte att vara en aning obekväm. Den andra – Peter – är mer eftertänksam och korrekt i sitt sätt. 

Krockar de ibland i sina personligheter?
– Pierre är ju slängd i käften och det är ju inte alla som förstår hur han fungerar. Då kan jag nog bli den som kompenserar och försöker dämpa en aning, säger Peter, och Pierre instämmer.

– Ibland kan jag bli irriterad på att Peter dämpar mig och överreagerar, men oftast är vi överens om det mesta. Det finns ingen prestige mellan oss och vi tycker förvånansvärt lika om mycket, konstaterar Pierre.

Men i början var de inte alldeles överens om att de skulle lämna lägenheten på Östermalm för en 400 kvadratmeter stor herrgård i Sörmland. 

– Aldrig i livet! sa Peter. Han ville inte till Sörmland. Och det ville egentligen inte jag heller, men sen när vi såg huset så var vi väldigt överens om att flytta dit och vi trivs jättebra där, konstaterar Pierre och kryper ned på golvet för att lirka fram en tennisboll som taxen Nico har puttat in under soffan.

Tanken med butiken på Grevgatan är att den ska kännas som ett hem – personligt och handplockat av Pierre och Peter under deras många resor i världen. Dessvärre ser butiken så mycket ut som ett hem att de noterat att vissa kunder inte vågar komma in.

– De tror kanske att det inte är öppet eller att det endast är ett showroom, säger Peter och låter hälsa att butiken i allra högsta grad är öppen för alla.

När kunderna väl letar sig in i butiken påbörjas en process där Pierre och Peter i mångt och mycket är samspelta. Det vill säga arbetet är inte uppdelat i olika uppgifter, utan de samarbetar i det mesta från färg och form till hur projekten ska läggas upp.

Konflikter stöter de sällan på, är de båda överens om, varken privat eller i arbetet. Men när det uppstår ett problem har de lite olika sätt att bemöta det.

– Jag vill prata om problemen som uppstår för annars gror de och blir större. För mig försvinner de i samma stund som man pratar om dem. Men Peter skjuter gärna på problemen.

Arbetet ser de som en livsstil och visst följer det med hem till middagsbordet ibland. Det är visserligen sällan de diskuterar kunder hemma, säger Peter, men andra delar av arbetet som till exempel resorna till Italien, där de också har boende, mässor och intresset för vackra ting är mer än något annat en viktig pusselbit i deras liv tillsammans. 

– Att vi också lever ihop kan nog ha den fördelen att man vågar vara lite mer rak mot varandra än man annars skulle ha varit, och ingen av oss är långsint, säger Peter.

Så hur håller man kärleken vid liv i 32 år när man också har ett företag ihop?
– Den andra blir med tiden en annan människa än den man först träffade när man lever länge tillsammans. Och många uttrycker det ju så att det är ens bästa vän …

Är Pierre din bästa vän?
– Ja, det måste jag säga … ”Peter är inte min bästa vän!” bryter Pierre av på sitt karaktäristiskt vassa sätt. Men sen mjuknar han och ser ömt på Peter, som ser måttligt road ut.
– Jo, han är min bästa vän. Självfallet är det så.

5 snabba

Vem är mest romantisk? Pierre: Jag. Peter: Kanske det.
Vem lagar maten: Pierre: Peter. Peter: Det gör jag.
Vem bestämmer egentligen: Pierre: Jag, om man måste säga nån. Peter: Pierre.
Vem har störst garderob? Pierre: Jag! Peter: Pierre.
Vem har bäst smak? Pierre: Båda! Peter: Det är subjektivt.

Close