Close

Quod nominerat till Svenska designpriset

Anna Göransson Södergren och Malin Qvärnstedt Myllymäki.

Vännerna Anna Göransson Södergren och Malin Qvärnstedt Myllymäki ligger bakom de lika vackra som väldoftande ljusen från Quod. Nu är de nominerade till Svenska designpriset och vi fick en pratstund med duon.

Anna och Malin, stort grattis till nomineringen i Svenska designpriset! Vad betyder det för er?
MALIN: Stort tack, det känns såklart superspännande! Och vi håller tummar och tår att det når hela vägen. Vi har tillsammans med vår fotograf och CD Björn Ceder valt att låta det grafiska återspegla produkten. Vi kommer från modevärlden och låter oss inspireras av både mode och inredning. Men viktigt för oss är att jobba med mångfalden snarare än det typiskt svenska naturromantiska. Vi vill vara ett modernt svenskt designföretag med en produkt som tillverkas genom traditionellt hantverk.

Hur kom ni på namnet Quod och vad står det för?
ANNA: Quod betyder Vara på latin, Be på engelska och med våra ljus så tar man sig en stund till återhämtning/njutning/bara vara så vi tyckte det passade perfekt.

Vad är speciellt med doftljusen från Quod?
ANNA: Varje kärl är helt unikt och tillverkat för hand i Sverige. Vi är otroligt stolta över detta då vi både kan hålla produktionsleden väldigt korta, ha nära kontakt med underleverantörerna och undvika långa transporter. Vi vill också bidra till en mer cirkulär konsumtion så det finns andra användningsområden och möjlighet att fylla på med samma eller annan doft.

Kärlen av keramik är oerhört vackra, var tillverkas de och hur kom ni fram till vilken form ni ville ha på dem?
MALIN: Att skapa ett kärl som sedan skulle slängas kändes inte aktuellt. Därför utvecklade vi locket med tre hål i så när man låtit ljuset brinna ner, kan man antingen använda kärlet som en vas eller godisgömma, eller så fyller man busenkelt på det igen med vår refillpåse. Varje kärl handglaseras med mycket respekt och omtanke på Lidköpings Porslinsfabrik.

Har ni något starkt doftminne som alltid kommer att dröja sig kvar?
ANNA: Svårt, men ett väldigt tydligt doftminne jag har är kopplat till min mormor. Både hon och hennes hem doftade alltid av ros. En av våra dofter är en typisk rosdoft och när jag doftar på det så kan jag nästan känna hennes närvaro. När vi pratar med våra kunder om just denna doft så är det väldigt många som just får den doftreferensen, av en mormor eller farmor. Det är verkligen ett spännande område med doftminnen. Vi har hjälpt flera brudpar att förstärka bröllopsdagen med en doft. Varje gång de sedan känner doften kopplas minnet på.

Vilka dofter i ert sortiment hör till era egna favoriter?
MALIN: Vi har idag 6 dofter (strax 7) i vår kollektion. no1 Black Wood, no2 Dry vetiver, no3 Dramatic Cologne, no4 Amber Rose, no 5 Banira Wood och no 6 Epic Eucalypt. Jag tycker att det beror lite på vilket rum man vill ha doftljus i. Jag har till exempel ett Grande Jar Black wood i mitt vardagsrum och Banira wood som är en underbar vaniljdoft som balanserats med en stamväxt som heter Galbanum, med kardemumma på toppen, vid sängen.

Var hittar man era doftljus idag?
MALIN: På Östermalm finns vi på Malmstensbutiken, NK inredningar, Nihlstens blommor, ByBinett, Floristkompaniet och Nordiska Museet. 

Hur ser er vänskapshistoria ut och hur kom ni på idén att göra doftljus?
ANNA: Vi har varit vänner sedan gymnasiet. Vi har jobbat sida vid sida i många år och funderade på hur vi skulle ta ett nytt steg. I ärlighetens namn så har vi två olika historier hur idén kom till. Men från första början ville vi göra parfymer och hoppas att det blir verkligt en dag. Sedan hade vi även känslan av att man måste kunna göra denna typ av produkt bättre och mer långlivad än det som redan fanns på marknaden.

Vilka nyheter väntar framöver i sortimentet? 
ANNA: Vi släpper inom kort en ny doft till vår kollektion som heter no 7 The Forest Fable. En rik läderdoft i harmoni med skogens gaiacträ, mossa och ceder. Med en fräsch topp av jasmin, bergamott och citrus

Malin, Quod finns även på din makes, Tommy Myllymäkis, restaurang Aira, vilken doft har ni valt till restaurangen och varför?
MALIN: Tillsammans med Tommy och hans team pratade vi om vilken doft som skulle passa bäst och det var ett enhälligt beslut som landade på en rökig sensuell doft med ceder, agar, ros och lite jasmin. Den heter No1 Black Wood

Du och Tommy och era tre barn har bott på Östermalm i ett år nu, vilka favoritställen har du hittat?
MALIN: På söndagseftermiddagar landar vi ofta på Brillo. Jag har lite olika löpvarv på Djurgården som jag håller mig till och jag älskar närheten till vattnet. På Nybrogatan 74 ligger studio Echelon, världens bästa gym och cykelträning. Och så klipper mig hos bästa teamet på Preston Hair på Narvavägen.

Close