På Kommendörsgatan 21 hittar man butiken Atelier Saman Amel – som säljer några av Östermalms mest exklusiva skräddarsydda kostymer. Vi har träffat grundarna Dag Granath och Saman Amel.

Eftermiddag en onsdag i april. I ateljén på Kommendörsgatan 21 hänger skräddarsydda kostymer, handgjorda slipsar och stickade pikétröjor och cardigans bredvid varandra. Samanamel fungerar som klädbutik, ateljé och skrädderi i ett. Hit kan man komma oavsett om man vill sy upp en ny kostym eller köpa något i present.
Materialen kommer alltid i första hand. Kashmiren som används kommer från italienska Loro Piana och en svart luvtröja i det oemotståndligt mjuka materialet är svår att slita ögonen ifrån.
– Vi omvärderar betydelsen av lyx och ifrågasätter allt. Vår kund erbjuds total transparens vad gäller materialval och designprocess. Det kan behövas när en v-ringad tröja kostar 30 000 kronor. Men då är den gjord i vicuña, världens mest exklusiva tygfiber som kommer från kamelsläktet med samma namn. Djuren strövar fritt i sydamerikanska Anderna, berättar Saman Amel som grundat butiken tillsammans med kompisen Dag Granath.
Dag och Saman lärde känna varandra i lågstadiet, första mötet ägde rum på fotbollsplanen i Vallentuna. Redan då fanns det bara två karriärsalternativ för killarna: fotbollsproffs eller kläddesigners.
– Min mamma sydde mycket och när jag var sex år sydde jag egna kläder, säger Saman, som redan som tonåring gjorde succé med handsydda slipsar, sålda via en egenkodad hemsida.
Dag satsade på fotbollen, och spelade under en tid i AIK, men senare slog han in på samma bana som Saman. Efter att ha jobbat tillsammans på modemärkena Nikolaj d’Etoiles och J.Lindeberg bestämde sig duon för att starta eget.
– Vi lärde oss båda mycket under tiden på J.Lindeberg, men gjorde det mesta på ren magkänsla i början. Vi var bara kids när vi var på herrmodemässan Pitti Uomo första gången. Folk hade aldrig sett 18-åringar vandra omkring där, så vi blev plåtade av GQ och Sartorialist och lärde känna folk i branschen, säger Dag.
Saman, som har kunnat måttsy kostymer sedan han var tonåring, står för design och tillverkning, medan Dag är den som driver varumärket framåt. Showroom i både Köpenhamn och London ryms i framtidsvisionen.
Designmässigt är napolitanska märket Cesare Attolini en förebild. Men när det gäller att bygga ett varumärke ser killarna upp till franska modehuset Céline.
– Sen är vår stil skandinavisk. Ateljén går inte i tunga träpaneler och vi bjuder inte på öl under provning. Det är gjort. Vi gör något nytt, men i klassisk tappning, säger Saman.