Close

Sluta rubba mina rutiner!

Vår nya krönikör Denise Rudberg förklarar vilka frukostställen på Östermalm som omedelbart måste stänga igen.

Låt oss klargöra detta med en gång: jag avskyr förändringar. ALLA sorters förändringar. Så till den milda grad att jag gråter en skvätt när vår brödrost ger upp med ett tyst väsande. För nu måste en ny apparat införskaffas och det kräver mycket av undertecknad. Det bästa vore givetvis att hitta en exakt likadan, men jag håller det för otroligt eftersom detta var en bröllopspresent från sambons före detta äktenskap. Det var alltså ett tag sen.

Min förkärlek för rigida rutiner får givetvis konsekvenser. Till att börja med vägrar jag lämna stadsdelen där jag bott i större delen av mitt liv. Jag har gjort tre kortlivade försök, men alla krävde ett snabbt lappkast tillbaka till tryggheten på Östermalm.

Mina vardagliga rutiner skulle glädja världens alla stalkers eftersom jag är ett mycket lättföjt offer. Jag börjar varje morgon med att köpa med mig en kaffe från Tösse. Jag dricker den njutningsfullt längs Kommendörsgatan innan jag viker ner vänster på Nybrogatan. Nu kommer vi till det problematiska. Var jag ska köpa min fralla? Jag har för många alternativ. För tio år sedan gick det knappt att köpa en torr muffins på sju-elva, nu finns det dignande bagerier och frukostställen i varje kvarter. Och de serverar riktigt bra grejer – alldeles för bra för att jag ska klara av att hålla mig till en rutin. Det gör mig förvirrad, jag behöver lugn och ro på morgonen. Även kafferutinen har börjat vackla, nu när det serveras förstklassigt java överallt. När blev Östermalm denna frukostmetropol?
Sluta upp med detta, stäng alla fantastiska frukostställen på Östermalm. Rudberg behöver få tillbaka lugnet.

Här följer således min rekommendation på frukostställen som omgående borde tvingas stänga igen:

Medsols från övre vänster: Ingrid, Kringlan, Broms, Nybrogatan 38

Broms på Karlavägen. På tok för smaskiga avokadosmörgåsar som toppas med några stänk chili. Ni hör ju själva, olidligt gott.

Nybrogatan 38. Knäckemackan med hackat ägg och skirt ringlad kaviar är en skapelse som stör min nattsömn.

Tösse på Karlavägen. Dansk tebirke med leverpastej. Fråga mig inte vad tebirke är, jag har ingen aning. Men det är fantastiska giffelliknande frallor toppat med vallmofrön.

Kringlan på Linnégatan. Här är mackorna genomgående ljuvliga och dessutom är personalen extra härlig. Riktigt oemotståndlig kombo. Pah!

Ingrid på Nybrogatan. Denna nyöppnade pärla är vidrigt fantastisk. Jag har till och med börjat rucka på mina rutiner till den grad att jag ibland unnar mig en andra frukost för att kunna återvända till deras nybakade bröd men kanske allra helst knycka till mig en smörbulle. Stäng omedelbart.

Fabrique på både Nybrogatan och Humlegårdsgatan. Båda ställena är lika bra vilket om möjligt skapar största möjliga förvirring.

Brillo på Stureplan. De här rackarna kan koka sina ägg. Ojojoj. Det finns både en korg med hårdkokta, men delikatessen är de löskokta som är PRECIS så där krämiga som man vill ha dem. Frallorna med olivolja och bifftomater är livsfarliga.

Deckardrottningen Denise Rudbergs spänningsromaner utspelar sig på Östermalm och har sålt i över två miljoner exemplar.

Close