Close

Stilsäkra syskon

Modeprofilerna Stephanie Bergström och Fredrik af Klercker om kashmirtröjor, julklädkoder och östermalmarnas stilnivå.

Syskonen Stephanie Bergström och Fredrik af Klercker

Restaurang Paraden på Valhallavägen. Fredrik af Klercker dammar av snö från axlarna och ursäktar sig samtidigt för att han är sen. Han kommer direkt från Arlanda efter ha hälsat på flickvännen i New York.

– Jag beställde en omelett till dig, säger lillasystern Stephanie Bergström.

– Är du galen? Jag vill ha en Wallenbergare.

– Spring bort till köket då, du hinner kanske ändra.

Stephanie Bergström driver klädföretaget Soft Goat som fokuserar på tidlösa kashmirplagg. Den mesta försäljningen sker på nätet och förra året omsatte man 30 miljoner kronor och tjänade någonstans mellan fyra och fem miljoner.

Stiljournalen, Filip Strömbäck och Fredrik af Klercker

Fredrik af Klercker har gjort succé med podcasten Stiljournalen, som görs tillsammans med Filip Strömbäck och har 100 000 lyssnare i månaden. Fredrik skriver även en stilspalt i SvD Perfect Guide och driver egna klädmärket Klercker Clothing som storsatsar med utbyggda kollektioner.
– Det är nog en slump att båda jobbar med mode, säger Fredrik. Jag var förvirrad och visste inte vad jag skulle göra. För tre år sedan skrev jag en bok om stil och då insåg jag att det var min grej.

Tröja från Soft Goat

För Stephanie började det en sommarkväll på västkusten.
– Min kompanjon Erik besökte oss på Gåsö. Han hade en röd kashmirtröja från Kina och vi pratade om att man borde sälja kashmirplagg som inte kostar 5 000 kronor. Det blev starten på Soft Goat.

Så ni har inga influenser hemifrån?
Fredrik: Jo, det har vi verkligen. Pappa är väldigt intresserad av kläder och mamma är oerhört estetisk, även om hon mest fokuserar på inredning. Det där har nog sipprat ner i oss.

Så ni var välklädda redan som barn?
Stephanie: Haha, extremt välklädda. Mamma tvingade på mig blommiga dräkter och blusar med stora puffärmar. Det var hemskt, men när jag själv fick barn förstod jag henne precis.

Fredrik: Framför allt fostrades vi i andan att stil både är roligt och viktigt. Det var inte så mycket pekpinnar.

Varför är stil viktigt?
Fredrik: Dels är det kul och dels visar det på någon form av respekt för omgivningen att klä sig stiligt. Sen handlar stil lika mycket om det yttre som det inre. Snygga kläder kan aldrig väga upp en dryg personlighet.

Hur är det med stilkänslan på Östermalm?
Stephanie: Jag tycker den är bra. Man hör ibland att östermalmarna ser likadana ut, och så är det kanske, men det gäller alla områden man kommer till. Generellt tycker jag stockholmare är välklädda.

Fredrik: Absolut. Vi når kanske inte upp till den högsta stilnivån i London, Paris och New York, men den genomsnittlige stockholmaren är betydligt mer välklädd än den genomsnittlige New York-bon.

Vilka egenskaper imponeras ni av hos varandra?
Stephanie: Fredrik är en otrolig idéspruta och har en positiv livssyn som är härlig.

Fredrik: Stephanie har en förmåga att genomföra sina idéer som jag ibland saknar. Sen är hon en väldigt fin mamma …

Stephanie: Du blir ju tårögd. Herregud, vad gulligt!

Fredrik: Ja, men jag tycker verkligen det. Du har plockat med det bästa från vår uppfostran. Och så är jag väldigt tacksam över att få vara så nära mina syskonbarn.

Slutligen, hur klär man sig på julafton i familjen af Klercker?
Stephanie: Vi var i Los Angeles över jul och jag tänkte att vi nog skulle slippa klädkoder den här gången. Men Fredrik höll på i månader och tjatade – och det slutade med att alla i familjen tvingades ta med sig smoking över Atlanten.

Fredrik: Haha, vissa traditioner ruckar man inte på.

Close