Close

”Storgatan har inslag av Knivsöder”

Bokaktuella Denise Rudberg om produktivitet, Narvavägens mörka förflutna och Östermalms bästa snabbmat.

Denise, den här veckans släpps Femte kollusionen, del fem i Kontrahenterna-serien. Är det den bästa bok du skrivit?

– Det vore förmätet att säga det, och kärlekslöst gentemot mina tidigare alster. Men jag är väldigt nöjd med resultatet, det måste man vara, annars har jag inte gjort mitt jobb. 

 Handlingen utspelar sig på 40-talet. Hur gör du research inför en sån roman?

– Läser i stort sett alla dagstidningar från den tidsepoken. Eftersom vi en rätt bra bit in i kriget var förlagda med censur är det oerhört intressant läsning nu när man sitter med facit i hand. Det måste varit helt omöjligt att få en rättvis bild av vad som pågick under de där åren. Det är ett konstant flöde av motstridiga uppgifter och desinformation. Känns obehagligt bekant i dagens flöde av fake news och påverkanskampanjer. 

 Förlåt, men vad är en kollusion?

– Bra fråga! Jag hittade ordet när jag letade efter synonymer till olika militära termer men hade aldrig hört det tidigare, men när jag förstod att det var ett tjusigare ord för ”rävspel” och ”komplott” tyckte jag att det passade utmärkt för just den här boken. 

Vilken plats på Östermalm förekommer oftast i handlingen?

– Karlaplan 4. På 40-talet låg högkvarteret för svensk signalspaning där. Då inhyst i ett rackigt och fallfärdigt rivningshus, numera ersatt av det gräsligt fula sextiotalshuset där Maximteatern håller till. I samma gatuhörn låg också ett mysigt och välbesökt ölsjapp där en ny supertjusig italiensk krog öppnat. Går man ytterligare ett kvarter framåt kommer man till Styrmansgatan/Linnégatan där Augusta Jansson hade sin karamellfabrik. Favoriterna där var en helvetiskt seg men smarrig kola kallad ”Tjong” samt ”Jockeykepsar”, marsipanbollar till hälften doppade i kola och mjölkchoklad. Och så givetvis de världsberömda kokosraketerna. 

Senaste boken som släpps 7 juni.

Du ligger etta på Storytels ljudbokslista med specialskrivna Hennes sista steg. Skiljer det sig något när man skriver direkt för ljud?

– Det är en stor skillnad. Du behöver använda helt andra grepp för att kunna gestalta i ljudet. Jag använder mig av ett annat tempus – historisk presens, flitigt använt i bland annat Sveriges Radios sommarprogram – samt skriver i första person. Men allt detta beror ju givetvis på vilken sorts historia du ska berätta. 

 Du är extremt produktiv. Vad är hemligheten?

– Numera har jag vuxna barn, 20 och 22, vilket har frigjort oceaner av tid. Men sedan har jag också, efter snart tjugofem år som författare, börjat bli väldigt trygg i mitt skrivande. Jag vet när saker är bra eller när det svajar. Det gör mig mer effektiv. Även idéerna kommer snabbare till mig och jag vet direkt om de håller eller inte. 

Vilken är din favoritgata på Östermalm?

– Lätt Storgatan! Här växte jag upp, i hörnet Grevgatan och när jag skilde mig flyttade jag och barnen till samma gatukorsning. Dessutom är Storgatan en av de mest levande gatorna på Östermalm med inslag från Knivsöder: O’Learys, Tudor Arms,  7/11, COOP, samt det ytterst välbesökta men ganska primitiva caféet mitt emot Zlatans kyrka. Min drömgata var länge Fredrikshovsgatan där jag bodde i elva år. Min gamla lägenhet där är faktiskt till salu just nu, men någon har slaktat den i sin renovering. Jag skäms å deras vägnar. Torstenssonsgatan är också en älskling.  

De tre bästa anledningarna att bo på Östermalm?

– Jag talar likt en frälst dåre, men jag älskar allt med att bo här. Det finns ingen annan plats i världen där jag känner mig så trygg och tillfreds. Vackra parker, alla mina gamla barndomsvänner och superhärliga grannar. Älskar alla som bor i vårt hus. 

 Bästa snabbmaten på Östermalm?

– Top class Sushi i vårt kvarter samt Karlaplansgrillen. Givetvis även Brunos korv på Nybrogatan, men den är numera så hajpad att man får köa i över en timme. 

 Din favorit bland alla Östermalms servicepersonligheter?

– Gabriel på ”Karla Kem”. Driver Sveriges bästa kemtvätt och är dessutom en svinbra skräddare, Östermalmsgatan 103. 

En väl bevarad Östermalmshemlighet som fler borde känna till?

Att den supertjusiga Narvavägen är en gammal begravningsplats för de som föll offer för pesten. Då transporterade man liken med häst och vagn från Gamla stan till Östermalm, då kallat ”Det yttersta mörkret”, för att dumpa dem där. 

Text: Hugo Rehnberg

Close