Close

Hon gör tårtor i världsklass

Pernilla Kamras har designat tårtor i 30 år. Hon är Sveriges första, och fortfarande en av de främsta, tårtmakare. Hennes Ateljé Tårtan ligger på Riddargatan.

Halvfärdiga maränggrisar

Pernilla tar emot en regnig morgon i november, i korsningen Riddargatan och Banérgatan. Himlen är grå, men i Ateljé Tårtans sagolikt söta värld spelar vädret ingen roll. Med undantag för den där gången för femton år sedan när ateljén hade fått ett särskilt viktig beställning.
– När Stockholm fyllde 750 år fick jag i uppdrag att göra Sverige som en tårta. Den skulle vara fyra meter lång, en och en halv meter bred. Problemet med att göra en så stor tårta i mitten av juni är temperaturen. Det tar ett bra tag, och inget får smälta, för då ryker formen. Kylbilar blev lösningen. De ställde upp sig här utanför på Riddargatan, jag fick springa emellan och sätta ihop tårtan landskap för landskap, berättar Pernilla och skrattar.

Unika bakverk har aldrig varit mer i ropet än nu. Program som Cake Boss, The Great British Bake Off och Hela Sverige bakar, tillsammans med korta videos på sociala medier har gjort tårtdesigner till ett eftertraktat yrke. Annat var det när Pernilla drog igång sin verksamhet för 30 år sedan. I slutet av 80-talet var en rosa prinsesstårta något att imponeras av, men det var inte Pernilla intresserade av – så hon flyttade till London. Där hittade hon innovativa tårtdesigners att inspireras av, men där var problemet det motsatta och smaken på de vackra tårtorna höll inte måttet.
– Det var torra kakbottnar, med för lite fyllning och ofta alldeles för söta. För mig är det viktigt att tårtorna också smakar riktigt gott. Gladast blir jag när någon imponeras av både smak och design. Jag använder riktiga råvaror, olika sorters mousse som fyllning. Ibland kan man behöva en torr tryffel för att få rätt struktur, men då ska det vara bra grejer, säger Pernilla.

Julen är kanske inte tårtornas högtid, men Pernillas schema är alltid fullbokat. Hennes pepparkakshus står i en klass för sig. I skrivande stund står fyra stycket färdigställda byggen i ateljén och väntar på sina nya ägare.
– Sett ur ett ekonomiskt perspektiv är det inte värt det. Att göra fyra stycken tar två veckor,  men man måste få ha kul också!

Tre unika tårtor av Pernilla:

Bild: @ateljetartan

1. Robotgräsklipparen
– En kund till Husqvarna hörde av sig och ville ha en tårta som såg ut som deras robotgräsklippare. Tillvägagångsättet var inte självklart och däcken var riktigt svåra, men det blev bra till slut.

Bild: @ateljetartan

Bild: @ateljetartan

3. Bananen
– Jag är, likt kunden, ett fan av Andy Warhol. Den här bananen är en hommage till honom och hans albumomslag till The Velvet Underground and Nico.

Följ @ateljetartan för fler av Pernillas skapelser.

Close