Close

9 frågor till Köttkompaniet

Bröderna Emir och Tolga Ünai har i över 30 år drivit den populära köttbutiken Köttkompaniet i Hötorgshallen. När det nu blev dags att öppna ännu en butik så blev det vid Jarlaplan – Birger Jarlsgatan 71 närmare bestämt.  Här bjuds egengjorda korvar, hängmörat kött och franska, spanska och italienska delikatesser av högsta kvalitet. Vi bad köttmästaren och delägaren Tolga berätta lite mer om den nya butiken.

Ni öppnar nu er andra butik i raden. Betyder det att vi just nu ser ett ökat intresse för kött igen?
– Kanske! Men vi säljer närproducerat, svenskt kött av högsta kvalitet och vi som jobbar har gjort det här länge. Kunskapen tror jag är viktig, så jag skulle säga att det främst är kombinationen av råvaror och kunskap som lockar.

Hur kom det sig att det blev just lokalen vid Jarlaplan?
– Vi har länge sett en potential i det här området och vi har också många stamkunder som bor i närheten och som nu har närmare till oss.

Vad utmärker den nya butiken?
– Förutom köttet så erbjuder vi även livsmedel i toppklass! Vi har färska grönsaker, mjölk från fjällko och spanska, italienska och franska delikatesser.

Vad får man absolut inte missa i sortimentet?
– Vår egen hängmörade entrecôte från äldre mjölkko är på en helt egen nivå.

Vilken är er storsäljare?
– Ryggbiff, entrecôte, t-benstek, cote de boeuf, club-stek. Allt hängmörat och allt svenskt.

Vad tillagar du helst i köttväg hemma?
– Jag tillagar helst ryggbiff som jag serverar med pommes, tomatsallad och vår egna bearnaisesås. Eller en rödvinssås som jag gör med vår kalvfond som bas.

Ni gör även egen korv. Kan man se några trender eller nyheter vad gäller smaksättning och innehåll på den fronten?
– Ja, egengjorda korvar med svenskt kött och grovmalen färs. Det är viktigt med naturfjälster och rätt kryddning. Säsongens korv har blivit en riktig hit, den innehåller jalapeño, cheddar, bacon och persilja.

Vad är bästa tillbehöret till en bra köttbit?
– Pommes, tomatsallad, bearnaisesås/rödvinssås.

Ni levererar även till restauranger; vilka jobbar ni med i nuläget?
– Vi jobbar bland annat med Frantzén, Astoria, Ekstedt och Tengu.

Close