Close

Androuet ost – från Paris till Nybrogatan

I början av förra seklet, närmare bestämt 1909, såg den lilla ostbutiken Androuet dagens ljus på Rue d’Amsterdam i Paris. Nästan 100 år senare, 1999, öppnade butiken på Sibyllegatan i Stockholm.

Då, 1999, öppnade butiken som ett fristående svenskt bolag med Androuets varumärke. Sedan dess har Androuet vuxit till tre fina ostbutiker, en grossistverksamhet och återförsäljare i Göteborg, Oslo och Malmö. Ostentusiasterna bakom disken – och företaget – heter Anna och Vincent Lefèvre och det är såklart till dem vi vänder oss för en lektion om ost!

Hej Anna! Hur föddes ert stora ostintresse?
– Vi har en bakgrund inom upplevelser och mat & dryck, som för oss är en viktig del av livet. Nära är då steget att lägga fokus på en väldigt levande råvara som ost kan vara. Ostarna vi tar in varje vecka varierar utifrån väder och vind, och sedan förädlar vi dem ytterligare genom ostlagring.

Vincent och Anna Lefévre.

Hur håller ni er á jour med vilka nya ostar som finns på marknaden?
– Vi har nära kontakt med våra småskaliga ostproducenter runt Frankrike främst, men även Schweiz, Italien, England, Spanien och Sverige så klart. Vi brinner för att bevara ursprungliga ostsorter och främja hantverket. Våra kunder är givetvis en annan källa till inspiration, vad de berättar för oss att de letar efter eller har smakat på för produkter vid den senaste resan till Provence exempelvis.

Hur ser den franska indelningen av ost ut?
– När vi öppnade vår verksamhet i Sverige introducerade vi de 6 franska ostfamiljerna: färskost, getost, vitmögelost, hårdost, kittost och blåmögelost. Detta för att lättare få överblick över vårt stora sortiment på cirka 400 olika ostar (som varierar med årstiderna), men också för att det är ett bra sätt att bygga en ostbricka. En ost från varje ostfamilj blir en väldigt komplett ostbricka helt enkelt.

Vad ska man ta hänsyn till när man ska välja ost?
– Börja alltid med din egen favoritost eller representant för en viss ostfamilj, som du inte får komma hem utan. Och sen, våga prova en ny sort för att bygga vidare på.

Hur ska man tänka kring kombinationen ost och dryck?
– Då ska man resonera kring hur kraftig eller fruktsyrlig vinet är. Ett yngre vitt vin har oftast hög fruktsyra och trivs därför bäst med unga getostar. Ett syrligt och strävt rött vin kommer att funka bra med kraftiga och salta brieostar eller långlagrade hårdostar. Medan lagrade rödviner som har mjukare taniner trivs bättre med mindre saltade ostar, som exempelvis olika Tomme’er eller en St Nectaire. Portvin är trots allt kraftigt och matchas fint blåmögelost.

Vad menas med begreppet hantverksost?
– Hantverkost och gårdsproducerad ost, innebär att man använder framställningsteknik enligt tradition och att osten ystas på gården med mjölk från gården. Främsta fördelen som vi ser det av gårdsproducerad ost är att det ger en smak som är lokaltypisk, och inte en standardsmak.

Vad ser ni för trender inom ostvärlden just nu?
– Vi ser en ökande trend bland våra kunder, för baskiska fårostar. De fyller kriteriet för spännande och autentiska smaker, god djurhållning och terroir ser vi som ett tydligt växande intresse.

Din respektive Vincents tre favoritostar?
– Jag gillar främst mineraliska getostar, som Pouligny St Pierre. Vincent tycker mycket om krämiga och kraftiga ostar, som kittosten Epoisse eller blåmögelosten Cremeux du Puy.

Tre favoritostarna: Pouligny St Pierre, Epoisse och Cremeux du Puy.

Vilka är de populäraste ostarna i butiken på Nybrogatan?
– Brillat Savarin, Comté Androuet Selection och Brie de Melun.

Close