Close

Äntligen ett bakeri på Gärdet!

Vi är många som gärna går en omväg förbi Gärdet just ju. Anledningen är det nya bageriet Clemedt Dunér Bakeri på Värtavägen 31 som förutom fantastiska mandelbullar, kemlor och rågbröd lyckats få hela Lagerlingskontoret på fall med sina ljuvliga semlor. Vi fick en pratstund med Alexandra Dunér som driver bageriet tillsammans med Charlotte Clemedtson.

Vilka är Clemedt Dunér Bakeri?
– Jag och Charlotte träffades under studietiden i London, där jag läste till konditor på Le Cordon Bleu och Charlotte tog sin master i marknadsföring. Det var i London som vi började lägga grunden till den idé och de drömmar som i dag är Clemedt Dunér. Under våren har vi även fått tillskott i Clemedt Dunér-teamtet av vår stjärnbagare Cynthia. Sedan vår tid i London har livet också utvecklat sig så att vi blivit svägerskor!

Vad är skillnaden mellan ett bakeri och ett bageri?
– Egentligen är det ingen skillnad alls, vi tycker att bakeri låter mysigare och mer som oss.

Kul att ni öppnat på Värtavägen! Varför blev det just där?
– Vi letade lokal på både Gärdet och Östermalm när lokalen på Värtavägen dök upp. Efter första visningen av lokalen kändes den självklar, en mysig liten lokal med närhet till både natur och stad. Vi kände också att på just den här delen av Gärdet saknades det ett litet lokalt bageri där man alltid kan stanna på en kaffe och nybakt bulle. 

Tårtor, bakverk, frukost, lunch och aw. Ni täcker in hela dagen! 
– Det gör vi! Men i vårt bakeri och standardsortiment är det framför allt fokus på frukost, bakverk och matigare smörgåsar. 

Semlorna var bland de godaste Lagerlings ätit. Vad är hemligheten?
– Så kul att höra! Hemligheten är mycket smör i bullen och vår hemgjorda mandelmassa med en nypa havssalt. Vi toppar även mandelmassan med rostade, hackade mandlar för en djupare mandelsmak innan vi spritsar på en fluffig och len grädde. 

Hur går idéarbetet till när ni spånar fram nya bakverk?
– I och med storleken på vår lokal behöver vi ofta tänka ”färre men värre” när det kommer till vår produktion. Det ser vi som positivt då det ger oss möjlighet att lägga all kraft på de bakverk vi erbjuder och göra dem så bra som vi bara kan. Vi försöker alltid arbeta fram goda och spännande bakverk ur ett hållbart perspektiv beroende av de råvaror som är i säsong. I vårt idéarbete utgår vi ofta ifrån en råvara som vi är sugna på eller ett typ av bakverk som vi har en ny tolkning av, och bollar det mellan oss och Cynthia tills vi landar i en kombination som vi bara måste testa! Våra test-bakverk tar vi direkt ut i butik och efter ett par dagar utvärderar vi hur responsen från våra kunder har varit och om bakverket blir en del av vårt standardsortiment. Att vara ett litet lokalt bageri ger oss en nära relation med våra kunder och möjlighet att prata med dem om våra bakverk direkt i butiken, ett plus med lokalen som vi älskar! 

Hur kompletterar ni varandra?
– Jag är den som jobbar fram de idéer vi har till bakverken i vårt sortiment och som är huvudansvarig i lokalen och är där varje dag. Charlotte fokuserar på marknadsföringsdelen och en stor kärlek för bröd.

Ni känns moderna och nyskapande inom bakeri. Är det något ni tänkt på?
– Vad kul att ni säger det! Vi vill gärna vara nyskapande men har också all respekt för att en klassisk kanelbulle ska vara just klassisk. Det klassiska kompletterar vi sedan med mer nyskapande bakverk så som exempelvis kemlan, vår kanelbulle-semla.

Det är en liten charmig lokal med få sittplatser. Kommer ni köra uteservering?
– Ja, nu efter påsk kommer vi öppna vår uteservering och erbjuda sittplatser i vårt fina solläge! Något som vi ser så mycket fram emot, förhoppningsvis kommer vi även ha en kaffevagn på vår uteservering – ett perfekt första stopp för alla på väg till Gärdet och Djurgårdsrundan. 

Är smöret den absolut viktigaste ingrediensen i bakverken?
– Helt klart! 

Hur har gensvaret varit sedan ni öppnade?
– Väldigt positivt, många av våra kunder har sagt att det saknats något liknande på Gärdet vilket ju är det vi kände också, så det känns väldigt kul! 

Hur ser planerna ut framåt? 
– Drömmen är att så småningom kunna öppna fler ställen, men vårt främsta fokus i dagsläget är att förvalta vår lilla lokal på Värtavägen och inom en ganska snar framtid hitta en till lokal som möjliggör en större produktion. 

Om ni måste välja en favorit i sortimentet? 
– Svårt, egentligen vill man ju säga allt! Men om vi måste, så är det vårt klassiska rågbröd för Charlotte och för mig blir det vår mandelkanelbulle, en galet god kanelbulle fylld med mandelmassa. 

Close