Close

Art Bakery – Nordiska Kompaniets nya matdestination

Konst och bakverk i en salig blandning står i fokus på NK:s nya hantverksbageri Art Bakery.
Nyligen fick fikasugna och matglada stockholmare ytterligare en delikat destination att besöka, när Nordiska Kompaniets nya matkoncept Art Bakery slog upp portarna i NK Parkaden. Här, under ett och samma tak, kommer Sveriges bästa entreprenörer inom mat och bakning husera. Hela Nordiska Kompaniets produktion av konfektyr flyttas också hit – bland annat produktionen av de 8 ton NK Mint som säljs varje år.
Det är inte bara bakverken och maten som kommer stå för konsten, som namnet antyder kommer bageriet också fungera som en konsthall, där väggarna pryds av utvalda objekt från bland annat gallerierna CFHILL, Åmells och Bukowskis. Alla konstverk kommer gå att köpa. Bakom konceptet står Melanders Group och stjärnkonditorn Johan Sörberg som har en bakgrund på såväl Vetekatten som Riddarbageriet.

– Tanken är att Art Bakery ska skilja sig lite från NK, men såklart ändå vara en del av det stora konceptet. Här finns en stark industrikänsla till skillnad från inne i det traditionella varuhuset. Det gamla bageriet på NK kommer inom kort stänga igen och all produktion kommer ske i det här nya hantverksbageriet.
Ni serverar också både lunch och middag?
– Ja. Vi kommer ha sallad, men också NK:s klassiska räk- och laxsmörgåsar. Och lite mer matiga smörgåsar och japansk ramen. Mycket fokus kommer ligga på fisk och skaldjur – framöver med den nya saluhallen kommer vi ju ha NK:s fiskdisk nedanför oss så det blir enkelt att hämta upp dagens fångst.

Har du en personlig favorit bland bakverken?
– Jag gillar klassiska sötsaker och därför har vi har bestämt att vi alltid ska ha någon sorts eclair av klassisk pâte à choux på menyn. Men vårt utbud är varierande och kommer ändras ofta. Kommer man och köper en bakelse i veckan ska man kunna hitta nya sorter hela tiden.

Ni kommer också ha gästspel i bageriet?
– Ja, vi vill ju att allt ska vara levande hela tiden. Allt från konst, till mackor och bakverk och då passar det ju bra att ha olika konditorer i bageriet. Vi har inte bestämt än vilka det blir, men vi kommer exempelvis bjuda in det svenska konditorslandslaget och gamla veteraner från NK Konfektyr.

Close