Close

Best of Eataly

Sedan ett par veckor tillbaka har östermalmarna en ny, given italiensk matdestination. Eataly har redan infriat mångas förhoppningar – här är listan över saker ni inte får missa.

La Pizza är bra för större sällskap

Den 17 februari öppnade Eataly Stockholm i biograf Röda Kvarns gamla lokaler på Biblioteksgatan. Med tre restauranger, fem matbarer och en matmarknad är det är lätt att gå vilse bland godsakerna. Men här är det du absolut inte får gå miste om:

1. Middag med vänner på La Pizza
Samarbetet med pizzakonstexperterna från Neapelgrundade Rossopomodoro har resulterat i en stark kandidat till ”stans bästa pizza”. Mozzarellan är precis lagom gräddig, tomatsåsen söt och degen luftig. Den imponerande vedugnen levererar upp till 500 grader och det krävs bara en dryg minut innan pizzan börjar bubbla. Pizzerian är i sig en väldigt trevlig restaurang med långa bord och höga fönster, som gjord för en stimmig middag med vänner innan ni fortsätter ut på stan. Välj mellan klassiska röda pizzor med tomatsås och vita på fem sorters fullkornsmjöl.

Färsk mozzarella

2. En stunds njutning på Mozzarella Bar
Kanske inte ett givet stopp för lunch eller middag, men alla förtjänar en riktigt bra mozzarella då och då. Så strunta i konventionella måltidsregler och bege dig raka vägen till mozzarellabaren för en stunds njutning exakt när du känner för det. Välj mellan traditionell färsk buffelmozzarella, stracciatella, burrata och bocconcini. Ingen av dem kommer göra dig besviken.

Gelato från Venchi, glass när den är som bäst

3. Glassfika på Il cioccolato e gelato venchi
Ett antal nytänkande glasställen med kvalitetsstämpel har öppnat runtom i stan på senare år, men inget går upp emot traditionell italiensk gelato. Att äta glass är nära inpå en religiös syssla i många delar av Italien, och ses som en väldigt social företeelse. Venchi, glassmakarnas glassmakare, har lämpligt nog parkerat kyldisken nära ingången från Biblioteksgatan. Här används bara de finaste råvarorna och hundra år gamla recept på klassiska smaker. Så fort värmen kommer beger vi oss raka vägen hit för en strut pistage och choklad. Eller vanilj och hasselnöt? Eller kanske mango och hallon?

Close