Close

Brasiliansk sushi på Östermalmstorg

På Östermalmstorg 5 serveras det bästa av två världar. Brasilianskt japanskt är det som gäller på Sambamaki. Ricardo Takamitsus färglada sushirullar paras med innovativa cocktails i en ljus lokal på hörnet av Sibyllegatan. Fun dining, helt enkelt.  

– Vår resa med Sambamaki började i Rom. Ingen hade tidigare gjort brasiliansk sushi i Italien, det var en chansning. Efter tre månader hade vi en månads väntetid på bordsbokning. Vi hade lyckats med att introducera ett helt nytt koncept på Roms restaurangscen, något som inte händer särskilt ofta. Det är tack vare våra spännande smaker. Mango, lime och ris smaksatt med sake. Vi ser gärna att man dricker sin cocktail till maten. Drinkarna är framtagna av Italiens främsta bartender, Fabrizio Valeriani. Prova sakerinha, en caipirinha med sake istället för rom, säger Riccardo Di Salvo, affärspartner till kocken Ricardo Takamitsu.

Grunden till Sambamaki lades mycket tidigare än så, när man i början av 1900-talet i distriktet Liberdade i Sao Paolo. Allt började 1908 då japaner invandrade till Brasilien för att undvika arbetslöshet och fattigdom. Man tog sikte på södra Brasiliens kaffeodling där det behövdes arbetskraft. Många fastnade i Sao Paolo. Idag finns det knappt två miljoner japaner i Brasilien, varav 600 000 bor i Liberdade. 

Hur tror du att Östermalmarna kommer reagera på maten?
– Jag tycker redan att vi har sett prov på att både lokalbefolkning och resenärer verkligen har ett öppet sinne när det kommer till ny mat. Hit kommer du för ”fun dining”, inte ”fine”. Vi gjorde gedigen research innan vi bestämde oss för att öppna. Det finns ett par riktigt bra sushirestauranger i stan. Sushi Sho och Råkultur är mina favoriter. Men ingen gör det vi gör, våra smaker är annorlunda.

Close