Close

Brasserie Elverket fyller 20 år

År 1997 startades Brasserie Elverket av fyra mat- och vinentusiaster. I dag är ”Elis” ett vattenhål för kvarterets gourmander, vägg i vägg med Dramatens ungdomsscen. En av grundarna, Kalle Karlin, berättar historien bakom 20-årsjubilaren.

Krögarna från vänster: Göran Isenborg, Patric Björling, Karl Karlin, Jakob Änggård

Hösten 1997 hade Dramaten sin första premiär på den nya scenen i det gamla elverket på Linnégatan. Pjäsen hette Black Rider och var en stor succé. Krögaren Kalle Karlin hade blivit approcherad av den dåvarande Dramatenchefen, Ingrid Dahlberg, som ville ha krog i lokalerna. Det ena ledde till det andra, Black Rider blev succé och Kalle och hans kollegor hade fullbokat i brasseriet kväll efter kväll. Efter ett drygt halvår dök det upp nya krogar i området och det blev allt tuffare för Elverket att gå runt.
– En stammis och kompis som är arkitekt kom med ett förslag på ombyggnad och vi högg på det. Idag är vi betydligt mindre än tidigare men drar mer folk än någonsin., berättar Kalle.

PA & Co

Vad var er inspiration till nya Elverket?
– Vi tittade på allt ifrån PA & Co till Tranan. Vi ville göra en krog som vi själva ville hänga på. In med klassiker som musslor, ostron, burgare och råbiff. Mycket vin på glas, god öl på fat och speciella sorter på flaska. Vår service- och kökspersonal är kanske den viktigaste anledningen till att det går så bra. För att inte glömma alla våra ljuvliga stammisar.

Vilken är er genom tidernas bäst säljande rätt?
– Vår burgare, utan tvekan.

Har det funnits ett tillfälle när ni förstått att ”detta funkar”?
– Direkt när vi startade. Vi lyckades bygga och dra runt allt utan ett enda lån.

Vad krävs för att skapa en riktigt bra kvarterskrog?
– Mysig miljö, bra och lättillgänglig meny, och stamgäster. Sen skadar det inte med en närvarande krögare. Och kanske det viktigaste av allt, tålamod och uthållighet.

Vilka andra krogar på Östermalm tycker du om att besöka?
– Jag gillar våra grannar; Cassi, Broms och Aubergine. Sen tycker jag Strandvägen 1 är riktigt bra. Jag gillar konceptet att ha en resident artist som kör en hel månad. Jag var och såg Daniel Adams Ray härom kvällen och åt grymma grillade bläckfiskarmar.

Söndagsmiddag hemma, vad lagar du?
– Delar av familjen är vegetarianer, så det blir ofta någon god pasta med svamp och mycket riven parmesan.

(gamla) Noma

Bästa restaurangen du ätit på?
– Bästa upplevelsen var när jag och kompisarna Janne och Sussie åt på Wisby Börs i Visby 1994. Det var första gången på en riktig guldkrog, det var spännande. Annars rankar jag Noma högt. En galen fem timmar lång lunch med krögarkollegorna.

Om du fick välja en person att ha som gäst på Elverket, vem skulle det vara?
– Spontant så dyker min farmor upp i huvudet. Hon dog 1986 och missade tyvärr hela min krogkarriär. Annars skulle jag gärna delat några flaskor vin med Hemingway och Knausgård.

Close