Close

Buteljerade minnen på Grevgatan

Magnusson Fine Wine är en vinkällare på Grevgatan där viner inte bara förvaras – här korkas flaskorna också upp, vinernas historia och kultur förvaltas och samlarna får avnjuta sina dyrgripar med mat lagad av proffskockar.

Hur lyder grundidén till Magnusson Fine Wine?
– I grunden handlar det om att vi vill ta hand om människors behov av att bli underhållna i sitt vinintresse och få inspiration att utveckla det. Vi erbjuder förvaring som är optimal för vinerna med dokumenterad lagringshistorik som vi är ensamma om att erbjuda. Det innebär att vi datummärker alla flaskor som förvaras här och kan därmed lämna lagringsintyg – dessutom ingår full försäkring i priset. Men en stor del av verksamheten består i att hjälpa våra kunder att få glädje av att öppna sina flaskor – det är då en vinflaskas riktiga värde skapas. Vi har vinprovningar av olika slag och på olika nivåer, producentbesök, pop-up restauranger med spännande och erkända kockar, ordnar resor och bidrar med kunskap och tips via våra veckobrev. Till vardags samarbetar vi med Brasserie Bobonne på Storgatan.

Hur många flaskor förvarar ni idag och hur stor är kundkretsen?
– Här på Grevgatan har vi 62 000 flaskor och i Frihamnen, där vi erbjuder lådförvaring, har vi 95 000 flaskor. Just nu är vi sammanlagt omkring 500 medlemmar. Som kund har man möjlighet att välja mellan tre olika kundkategorier – och vi kommer säkert att utveckla dem till fler. Vinfacket på Grevgatan ger full access till allt vi erbjuder – inte minst de sociala ytorna på Grevgatan, medan lådförvaringskategorin (i sig själv) attraherar dem som bor utanför stan eller utomlands.

Vilket är det dyraste vinet ni förvarar här?
– Världens dyraste rödvin heter Romanée Conti och en sån flaska kostar runt 150 000-200 000 kr. Några sådana har vi här.

Hur väcktes ditt eget intresse för vin?
– Första gången jag gick ned i vinkällaren på Grythyttan tändes något i hjärtat som sen började brinna – och det är en låga som fortfarande brinner starkt. Mitt vinintresse handlar inte om alkoholen eller berusningen, utan om all den mänsklighet som ryms i en flaska – från den som producerar vinet till dem som slutligen öppnar flaskan. För mig är det buteljerade historier, människors arbete och kultur som ryms i de här flaskorna.

Hur har coronapandemin påverkat er verksamhet?
– Det har varit lägre aktivitet i lokalerna på Grevgatan. Samtidigt som vi aldrig sett ett så stort intresse för den egna vinsamlingen som under den här tiden. Våra kunder har druckit väldigt goda viner hemma den här våren.

Vilken är din egen favoritmatchning när det gäller mat och dryck?
– Föreställningar om vilket vin man dricker till vad luckras upp alltmer. Gillar man ett vin funkar det oftast till det mesta, oavsett om det är rött eller vitt. Men en sval, på gränsen till kall, amerikansk Chardonnay till grillad fisk är svårslaget.

Vilket vin dricker du helst själv?
– Det beror på årstid. Men Riesling dricker jag året om. Och en röd Bordeaux med dominans av Cabernet Sauvignon som står vid ungdomens brytpunkt till det mogna – och svalt tempererat – det är fantastiskt. Jag ger alltmer akt på i vilken temperatur man ska servera vinet, och tycker nog att de oftast ska serveras mer kylda än vi är vana vid.

Tror du att vinhusen behöva tänka om med tanke på corona och ser du någon förändring till följd av pandemin?
– Jag har ingen kunskap kring hur vinproducenterna eventuellt måste tänka om med tanke på corona men en trend sedan tidigare är att fler – framför allt småskaliga producenter – säljer direkt till slutkonsument via maillistor och kundklubbar, kanske att den utvecklingen skyndas på just med tanke på corona? Trenden att veta vad man stoppar i sig, mat och vin, tillsammans med en god hälsa smittar också av sig i intresset var vinet kommer ifrån. Kunskap ökar intresset.

Du lyckades, trots pandemin, ta dig till Bordeaux i början av juni för den årliga provningen av 2019 års Bordeaux. Hur gick det till?
– Mitt specialintresse är just Bordeauxviner och jag har åkt till Bordeaux i 24 år för de här primörprovningarna, det vill säga tiden då man säljer nya årgångens vin innan det buteljeras. Jag känner att jag har ett ansvar mot våra kunder att vara där så jag åkte på vinst och förlust. Jag hade hela väskan full med olika intyg om resans syfte och kom till slut fram, det var ett äventyr.

Hur lyder då ditt omdöme om årgången 2019?
– Bra! Det är en klassisk Bordeaux-årgång markerad av sin fräschör och dessutom lika fint från den högra som den vänstra stranden, vilket är ovanligt. Med corona-oron tillsammans med Trumps höjda skatter för franskt vin till USA så har också efterfrågan avstannat något (tillfälligt är min åsikt) med prisnedgångar som följd. Ingen dum kombination om man är i marknaden.

Close