Close

Cassi: “Vi gör som vi alltid har gjort”

Branden i Portugals ambassad drabbade Östermalmsfavoriten Cassi hårt, men efter en sommar av slit är de äntligen tillbaka. Michel Fitoussy, ett av syskonen bakom den klassiska krogen, berättar om oroliga stamgäster, vikten av kontinuitet och varför Cassi aldrig kommer att förändras.


Cassi drabbades hårt av branden. Hur har arbetet med återställningen fungerat?
— Det har varit tungt. Framförallt var det jobbigt precis efter branden då vi inte visste var vi stod, hur stor skadan faktiskt var och hur länge vi skulle behöva hålla stängt. Den innersta delen av lokalen var mest drabbad så vi fick byta ut en del saker. Mattan, till exempel.

Är inte den klassiska mattan i brunorange kvar?
— Jo. Fabriken vi vände oss till återskapade den gamla så gott det gick, det kanske skiljer på minimala detaljer, men den ser likadan ut.

Har ni bytt ut någonting annat inredningsmässigt?
— Nej. Vi hade väldigt många stamgäster som kom förbi när vi renoverade, de var oroliga över att vi skulle förändra något. De blev lättade när vi öppnade igen och de kunde se att allt ser precis likadant ut.

Övervägde ni aldrig att uppdatera inredningen?
— Nej, det är inte vår grej. Vi håller oss till samma koncept och inredning som vi haft sedan 1969. Det fungerar för oss, gästerna trivs bra och vi känner inget behov av att förnya något för sakens skull.


Hur har stamgästerna reagerat?
— De har varit fantastiska, vi har fått ett enormt stöd från våra gäster. De har skickat brev, mail, ringt… Många har kommit förbi och hälsat på, frågat hur det går och om de kan göra något. Det är verkligen otroligt hur mycket support vi fått.

Cassi har funnits sedan 1954 — vad är det som gör er till en uppskattad klassiker?
— Förmodligen att vi gör det vi alltid gjort och inte har förändrats. Vi tror på det vi gör, lagar mat vi själva tycker om, är enkla och håller oss till det vi kan. Jag tror att folk uppskattar kontinuiteten.

Ni är Östermalmsbornas självklara söndagsmiddags-val. Vad äter du själv helst en söndagkväll?
— En bra bit kött och enkla tillbehör. Det behöver inte vara svårare än så.

Close