Close

Dubblad vinst och Persbrandt som stammis – Karlagrillen blomstrar efter flytt

Karlagrillens Samouil Toumas har försett Östermalm med hemlagad snabbmat i 30 år.

Ett knappt år har gått sedan öppningen av den nya Karlagrillen och försäljningen går bättre än någonsin. Den klassiska grillen är känd för bra snabbmat och trevlig service och har varit en favorit bland kända och okända Östermalmsgäster i flera år.

Den 19 december i fjol flyttade Karlagrillen till en ny större lokal på andra sidan gatan. En adressändring som ägaren Samouil Toumas säger ha ökat försäljningen med hundra procent.
– Det är en finare och mer attraktiv kiosk nu. Framför allt är placeringen bättre, precis intill Maximteatern så folk kommer för att äta både före och efter föreställningen.

Samouil Toumas har jobbat på Östermalm i 30 år. Först i en korvkiosk vid Östermalmstorg, därefter på den äldre Karlagrillen och nu här – på Karlaplan 5. I hemlandet Libanon jobbade han i en matbutik innan han kom till Sverige för 35 år sedan. Den gemensamma nämnaren för alla jobb och det han uppskattar mest är kundrelationerna.
– Det är så kul med alla människor. Man känner till människorna och området, han avbryter sig själv och vinkar till en förbipasserande.
– Det var en kund, han är här jämt, förklarar han.

Samouil Thomas (tv) tillsammans med arkitekten Thomas Hagman som står bakom grillens nya look.

Efter alla år på Östermalm har han lärt sig att känna igen de flesta stamkunder, en av dem är ingen mindre än den nya grillens arkitekt, Thomas Hagman, som Samouil Toumas beskriver som en ängel som har möjliggjort drömmen om en ny grill. Thomas Hagman förklarar att tanken med Karlagrillen är att gå ifrån den äldre och klassiska korvkiosken som ett snabbmatsställe och skapa någonting nytt.
­– Det här är en helt annan typ av korvkiosk. Det är någonting mittemellan restaurang och kiosk, säger han.

Utöver den nya lokalen med tillhörande inglasad uteservering har också menyn fått sig en uppdatering och kommer att utökas med fler vegetariska och veganska alternativ.
– Vi hoppas att den nya kiosken passar Östermalm. Den smälter ju in här, den är ett lyft, säger Samouil Toumas.

Vilken är er bästsäljare på menyn?
– Egentligen allt. Kebabrullar, baguetter, tunnbrödsrullar. Vi är bra på mycket. Och det är hemlagat, det är vad vi är kända för.

Vem är er mest kända kund?
­– Många. Alla från politiker som Stefan Löfven, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt till kungafamiljen och Zlatan Ibrahimović. Mikael Persbrandt är också stammis. Han är nog skyldig mig runt 80 kronor nu, han handlar på kredit här.

Close