Close

Elvira Lindqvist står för menyn när Sebastian Schildt öppnar krog

Galleristen tillika silversmeden Sebastian Schildt slår sig samman med en av landets främsta kockar – Elvira Lindqvist – och öppnar restaurang för alla sinnen i Oxenstiernska Malmgården på Östermalm.

Mitt i Stockholm ligger en av Stockholms bevarade malmgårdar från tidigt 1700-tal, nämligen den Oxenstiernska Malmgården. Det är här som silversmeden, juveleraren och galleristen Sebastian Schildt nu i vår öppnar Restaurang Oxenstierna.

Ambitionen är, enligt ett pressmeddelande, att skapa en föränderlig och kreativ mötesplats dit gästerna kommer för den fantastiska maten, men också för en helhetsupplevelse av konst, design, hantverk och smaker.
– Restaurang Oxenstierna är ett projekt jag länge drömt om att utforma. Konst är så mycket mer än tavlor på väggen och går att gestalta på många sätt och för alla sinnen, och min ambition är att restaurangen ska bli en helhetsupplevelse. I min silversmedja, precis intill restaurangen, har jag skapat exklusiva delar av inredningen, men jag har även haft det stora privilegiet att samarbeta med ett antal av Sveriges främsta formgivare och konsthantverkare då restaurangens tallrikar, glas, linne, möbler, belysning, ljusbärare, etc. är tillverkade för hand eller hos svenska producenter, säger Sebastian Schildt.

Vid sin sida har Sebastian Elvira Lindqvist, tidigare kökschef på Fotografiska och utsedd till ”Årets Stellakock 2020”. Elvira, som är skolad i det gamla klassiska skandinaviska köket, kommer ta med gästerna på en resa in i framtiden med svenskt mathantverk som grund och inspiration. Med ett stort fokus på hållbarhet och vördnad för naturen, rena råvaror från lokala producenter, och en ständig nyfikenhet att på olika vis förädla varje del av de råvaror säsongen har att ge, skapas en annorlunda och spännande meny där växten står i fokus.
– Det ska bli väldigt roligt att öppna Restaurang Oxenstierna. Jag brinner helhjärtat för det hållbara mathantverket, och att kunna öppna en restaurang där det genomsyrar allt vi gör är fantastiskt! Att få lyfta fram lokala odlare och producenter som kämpar för en levande jord känns fint, och det ska bli så kul att genom mat och dryck kunna inspirera andra att göra samma sak. Att dessutom på ett modernt och kreativt sätt ta tillvara på allt naturen har att ge och skapa gastronomi utan att slänga hälften i soptunnan känns självklart. Det är ju historiskt sett en hörnsten i vår skandinaviska mattradition, och det är en naturlig del av nutiden och framtiden för mig, säger Elvira Lindqvist.

Close