Close

Ett kakparadis på Valhallavägen

Valhallavägen från Odengatan och framåt har seglat upp som en riktig paradgata för matentusiaster. Förutom japanska desserter, indiska kryddor och Bullar & Bröds fantastiska bakverk hittar man nu ljuvliga nybakade kakor på nyöppnade Krümel – Cookies & Crumbs. Klassiska chocolate chip cookies för den traditionella kunden och spännande experiment som miso, matcha och tahini för den mer äventyrslystne. Det här vill vi såklart veta mer om så vi ringde upp Kaja Hengstenberg som grundat detta kakparadis.

Hej Kaja! Vem är du som har grundat Krümel – Cookies & Crumbs?
– Jag är en lätt otålig person som alltid har varit intresserad av mat och matlagning. Jag har flyttat runt mycket i mitt liv och bott på platser som London, Paris, New York, Buenos Aires, Warszawa, Berlin och Barcelona och det som alltid följt mig har varit min passion för att äta, baka och laga ny mat. När jag sa upp mig från mitt jobb inom politik i Bryssel och flyttade till Stockholm så tog jag chansen att jobba med min passion och öppna mitt eget ställe. Pandemin satte först stopp för det, men det visade sig vara en välsignelse eftersom den tvingade mig att börja i liten skala och hitta min väg.

Ni säljer även kakorna online – finns det chans att ni öppnar fler fysiska butiker i framtiden?
– Jag har inte kommit så långt än. Jag har precis öppnat här och det är fortfarande ett litet företag där jag gör allt själv. Jag vill ta ett steg i taget och fokusera på att skapa något som jag är stolt över. För mig är det viktigt med bra råvaror av högsta kvalitet och att jag har tid att jobba med detaljerna. Med det sagt, jag har älskat det hittills och mottagandet har varit fantastiskt, så man vet aldrig!

 Hur kom det sig att du öppnade just på Valhallavägen 53?
– Det var tur antar jag. Jag började baka mina cookies hemma i mitt kök och det fungerade utmärkt att sälja online och leverera i Stockholm och övriga Sverige. Jag har dock alltid drömt om mitt eget ställe och ville verkligen träffa mina kunder och få en mer direkt relation till dem. Jag började därför leta efter en lokal, och efter cirka 9 månader blev den här tillgänglig. Det var kärlek vid första ögonkastet. Det är soligt och har ett litet kök på baksidan där vi kan baka våra cookies, och tillräckligt med plats på framsidan för en butik och ett litet kafé som jag fick designa själv. 

Kaja Hengstenberg , ägare av Krümel 

Vad är speciellt med era kakor – förutom att de är himmelskt goda? 
– Krümel är verkligen ett passionsprojekt för mig och jag vill att det ska märkas i smakerna och upplevelsen. Vi gör cookies i amerikansk stil med min egen personliga twist. Först och främst vill jag att det ska vara ingredienser av högsta kvalitet, jag vill bara ha det bästa i mina cookies. Sedan har jag en förkärlek för att experimentera med kryddor och återuppleva smaker jag upptäckt och älskat runt om i världen. Överlag så gillar jag roliga ingredienser som miso, tahini, matcha, garam masala, kinako, såväl som säsongsbetonade smaker som jordgubbar, rabarber och saffran i mina cookies.

 Vilka är era bästsäljare?
– Svårt att säga men vår Crumb Brûlée, fylld med vaniljkräm, är väldigt populär. Många gillar också The Classic Crumb, som är en rik chocolate chip cookie. Vår Umami Cookie som är gjord med miso paste, karamelliserad vit choklad och rostade valnötter var en annan stor hit förra året. Våra säsongsbetonade cookies som Semmel Crumb och Midsummer Crumb har också varit mycket populära.

Vilken är din egen favorit?
– De är mina barn, jag älskar alla lika mycket. Men om jag måste välja en så skulle det nog vara The Classic Crumb. Man kan aldrig gå fel med den.

Vilka nyheter kan vi vänta oss i sommar?
– Vi försöker ändra smakerna ofta och ha små överraskningar. Vårt mål är att byta ut något nytt varannan till var tredje vecka ungefär. Till exempel är det snart dags för vår Midsummer Crumb igen, som var väldigt populär förra året: en jordgubbs-cookie fylld med vaniljkräm och jordgubbssylt.  

 Hur har mottagandet varit på den fysiska butiken?
– Det har varit fantastiskt roligt och jag är verkligen glad över uppslutningen! Många har redan lärt känna våra cookies under det senaste året, och nu med butiken är det fantastiskt att ha möjligheten att träffa så många personligen. Jag gillar verkligen den personliga interaktionen och jag är så tacksam för stödet och de uppmuntrande orden från alla cookie lovers!

Close