Close

Gröna julbord på Östermalm

På jakt efter ett julbord med vegetariska inslag? Här är krogarna som erbjuder betydligt mer än bara kokt potatis och grönkålssallad.
Verandan
I vanlig ordning serverar Grand Hôtel ett traditionellt julbord på Verandan. Här finns allt för den konservativa – men vegetarianer lär inte heller bli besvikna. Bland salladerna kan man välja mellan allt från rödbetor med chevré och rosmarinshonung till israelisk couscous med sotad broccoli och rotselleri- och äppelsallad. Varmrätterna är heller inte fy skam, med rätter som bruna bönor och rotfruktsgratäng.

– Till vegetarianer som meddelat ankomst gör vi en härlig varm tallrik med smörbakad, grillad rotselleri med tryffel, jordärtskockspuré med friterad kronärtskocka och stekt höstsvamp, berättar Jeanette Finkvist, som är restaurangchef.

Jeanette menar att efterfrågan på vegetariska rätter ökar för varje år – både till julbordet och den vanliga buffén.
–  Även icke-vegetarianer vänder sig till de gröna alternativen. Dels smakar det väldigt bra och så blir man lagom mätt.
Berns Asiatiska
För den som tröttnat på Janssons frestelse, köttbullar och sill är Berns Asiatiskas julbord ett spännande alternativ. Här serveras rätter från Asiens alla hörn – med ett stort utbud för både vegetarianer och veganer.

Anna Lundblad, restaurant manager på Berns Asiatiska, listar en rad gröna alternativ som inkluderar allt från sesammarinerade groddar till glasnudelsallad och tre sorters sushi fyllda med bland annat avokado och haricots verts.
– Vi var tidiga med att ha en helt köttfri avsmakningsmeny, så våra gäster är medvetna om att vi har ett brett vegetariskt utbud, säger Anna.
Hallwylska
Hallwylska har i år satsat stort på sitt vegetariska och även veganska utbud. Innegården har förvandlats till en inglasad vinterträdgård och här serveras ett traditionellt svenskt julbord, där de klassiska rätterna får sällskap av köttfria varianter. Veganska köttbullar, syltad pumpa med julkryddor och rödbetssalladär exempel på rätter som kommer stå uppdukade på buffébordet.

– Det ligger väldigt mycket i tiden att värna om djur, natur och miljön. Eftersom jag som ägare är vegan och flera av våra anställda valt bort kött kändes det väldigt naturligt att satsa på ett grönare julbord i år, förklarar Hallwylskas ägare Robert Hållstrand.

Close