Close

Indiska smaker på Birger Jarlsgatan

Nu har restaurangen India’s slagit upp portarna i Vassa Eggens gamla lokaler.

Foto: Pressbilder

Doften av exotiska men ändå välbekanta kryddor sprider sig längs Birger Jarlsgatan. Nu har nämligen den indiska restaurangen India’s, i vad som tidigare var Vassa Eggens lokaler. Bakom konceptet står kocken och krögaren Jonas Svensson, som varit med och skapat bland annat Miss Voon och GOMA Asiatisk Gastropub, och som tv-tittarna känner igen från både Nyhetsmorgon och Kockarnas kamp.

– Indien har 26 olika regioner och vi försöker hitta det bästa från hela landet. Men det är viktigt att påpeka att det handlar om en tolkning av det indiska köket, som ska passa svenska smaker och råvaror. I Sverige har indisk mat ofta handlat om förvisso goda och krämiga, men ofta lite tunga och söta såser. Vi vill lyfta fram den fräschör som också finns i landets kök. Jag vill föra samman det traditionella och det moderna på ett sätt som hyllar Indiens rika kulinariska arv, samtidigt som vi erbjuder våra gäster något nytt och spännande.

I dryga 20 år har Vassa Eggen huserat i lokalerna på Birger Jarlsgatan 29, men nu blir det alltså ännu kryddigare toner här.

– Arkitekten Thomas Sandell har skapat en helt ny känsla och look med ett flertal rum i rummet. Men vi har också behållit mycket av det funktionella av hållbarhetsskäl. Ofta när man öppnar en ny restaurang blåser man ur stället och slänger allt, men det är inte miljömässigt hållbart.

Att menyn blir indisk är ingen slump. Lokalerna ägs av Elite Hotels, som ligger vägg i vägg. Hotellkedjan grundades av indiskfödde Bicky Chakraborty som gick bort 2022. India’s är en hyllning till honom, och dessutom döpt efter hans barnbarn.

– Öppningen av Indias är inte bara en viktig milstolpe för vår hotellkedja, utan också ett sätt att hedra min fars minne. Vi är övertygade om att Jonas Svenssons passion och kreativitet kommer att göra India’s till en av Stockholms mest spännande matdestinationer, säger dottern Caroline Chakraborty.

Close