Close

Krogsatsning vid Karlaplan

I Östergöks gamla lokaler öppnar snart två nya krogar och en vinbar.

I mitten av februari får lokalen som en gång huserade restaurangklassikern
Östergök nytt liv. Då flyttar nämligen ett rutinerat gäng in och förvandlar hörnet
Kommendörsgatan/Styrmansgatan till tre restaurangupplevelser i ett.
– Vi gör ett rejält omtag men värnar samtidigt om historien. Det blir två restauranger och en vinbar, Aristo, Cuculo och Uva, där just Cuculo betyder gök på italienska, säger krögaren Douglas Fagerman.

Cuculo tolkar den italienska matkulturen, medan Aristo blir kvarterets flaggskepp, med högt ställda ambitioner och där jazz, design och konst kommer att prägla lokalen och stämningen. Uva är en klassisk vinbar med lite lägre volym på musiken, så att både äldre och yngre ska kunna trivas.

Initiativtagarna bakom satsningen är Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl. Med sig har de ett starkt team bestående av erfarna kockar och konditorer, som Marcus Bremdal och Kasper Kleihs.
– Många av oss i teamet har erfarenheter från tävlingar tillsammans med kocklandslaget men även individuella SM-medaljer som exempelvis årets konditor. Givet det så kommer restaurangen att ha riktigt höga ambitioner. Aristo ska vara en finkrog när det gäller maten och presentationen, men stämningen ska vara mer avslappnad. En härlig hybrid helt enkelt.

Östergök grundades 1958 av krögaren Bengt Wedholm i en lokal som huserat ölkafét Café Östergök. Östergök blev snabbt en av de tidiga 1960-talets mest populära restauranger i Stockholm, där tidens kändisar gärna trängdes. 1968 fick krogen sällskap av Östergöks pizzeria, som var en av de första krogarna i stadsdelen att servera den italienska rätten. 1973 utökades Östergök ännu en gång med tillskottet Östergöks fisk. År 1975 sålde Wedholm sina tre Östergökrestauranger.

Close