Close

Okänd pärla: Café Ektorpet

Gömt bland grönskande träd ute på Waldemarsudde ligger Café Ektorpet. Här samlas stockholmare och turister för våfflor och kaffe efter besök på konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde.

Med en stor uteservering, talangfull kock och glad personal är Ektorpet populärt om sommarmånaderna. Vi träffade museichef Karin Sidén i parken.

Berätta om caféet.
– Ektorpet är kopplat till museet, en del av konceptet. Vi vill att museet, parken och caféet ska hänga ihop och bli en helhet.

Hur länge har caféet funnits?
– Själva huset har funnits sedan 1700-talet. Det var en gammal fiskarstuga.

Fiskarstuga?
– Ja, familjen som bodde här sysslade med fiske. Ser du att huset är lite snett? Vi har renoverat en del men det är samma stomme som det var för trehundra år sedan.

Hur hittar man hit?
– Antingen tar man spårvagn eller så promenerar man. Snart ska vi anlägga en brygga här nere vid vattnet, då hoppas vi att man kommer kunna ta båten också. Det gick färjor hit fram till 1970-talet. Jag tror det kan vara bra för museet och caféet att väcka bryggorna till liv igen.

Kan du berätta lite om konceptet?
– Vi vill att alla verksamheter och aktiviteter ska smälta ihop så att man kan ha en heldag här ute. Några nyckelord är genuint, charmigt och vackert. Det ska vara inbjudande, vi planterar mycket blommor. Och rabarbern till pajen är odlad i trädgården.Vilka kommer hit?
– Det beror ofta på vilken utställning vi har för tillfället. Ju yngre konst, desto yngre klientel. Men vi har många stockholmare här under vintern, och turister under sommaren. Folk promenerar i parken och sätter sig för att äta lunch här.

Apropå lunch, vilken är er signaturrätt?
– Våfflorna! Räksmörgåsen är inte dålig den heller.

Café Ektorpet ligger på Prins Eugens väg 3 och har öppet samma tider som muséet.

Close