Close

Okänd pärla: Mormors Kök

Den familjeägda restaurangen Mormors kök är en traditionell polsk restaurang på Östermalm. Ewa Lepek och hennes make håller ordning ute bland borden, medan Ewas mamma sköter köket. Hit kommer hemlängtande polacker och nyfikna svenskar för att njuta av hemlagade piroger och rykande het soppa i urkarvat bröd.

Vad är det som gör er restaurang så speciell?
– Vår meny är unik, det finns egentligen ingen annanstans i Stockholm som du kan äta autentiskt tillagad Östeuropeisk mat.

Vilken är er signaturrätt?
– Folk kommer alltid tillbaka för vår schnitzel och våra piroger. Och vår soppa som serveras i en urkarvad brödlimpa är en rolig och riktigt god rätt som går bra.

Kan du nämna fyra nyckelingredienser som är avgörande för polsk mat?
– Surkål, korv, svamp och syrad gurka.

Vilken är din personliga favorit på menyn?
– Anklår med äppelsky, karamelliserade betor, kopytka (polsk gnocchi) och anklever. Det är en härligt lyxig rätt.

Vilka slags människor kommer ofta hit?
–  Vi har väldigt blandad publik. Nyfikna svenskar, polacker som saknar polsk mat, och folk som arbetar i närheten. Alla verkar uppskatta det polska köket.

Många stammisar kan jag tänka mig?
– Ja, absolut, ungefär 75 procent av gästerna är återkommande.

Pratar alla som jobbar här polska?
– Alla förutom två.

Så det är inget krav på personalen?
– Nej, självklart inte. Men det underlättar!

Close