Close

Mysiga caféet som också är en båtskrot

Ett stenkast från restaurangen Oaxen Slipen ligger den lilla pärlan Skroten, en kombination av café och inredningsbutik. Här hittar du stans kanske bästa fisksoppa – och alla möbler är till salu. 

Grundarna Josefin Arrhénborg och Maria Rindstam startade landets första båtskrot, som därefter utvecklats till ett populärt café. Ena dagen skrotar de båtar – andra dagen brer de räksmörgåsar. Utanför står Josefin Arrhénborg och planterar blommor. Hon lämnar över jobbet till sin mamma och vi slår oss ner över en kaffe. På hyllor intill oss samsas ekologiska tvålar med pepparkaksformar och böcker och på väggarna hänger allsköns prylar och lampor.

Josefin Arrhénborg och Maria Rindstam

Skroten känns som en ”concept store”.
– En vad?

En konceptbutik. Ett ställe där man säljer lite allt möjligt.
– Jaha, ja. Det kan man säga. Jag och min kompanjon Maria Rindstam har kombinerat det vi gillar mest. Hon älskar matlagning och jag gillar inredning, så det blev något mittemellan.


Hur började allt?
– Maria och jag träffades när båda var höggravida. Vi ville rädda världen och bestämde oss för att öppna båtskrot – man kan ju liksom skrota sina gamla båtar någonstans. Bilar går bra, men inte båtar. Så småningom utvecklades idén och vi öppnade en restaurang.

Vilka hittar hit?
– Alla möjliga. Vi har både kostymnissar från Stureplan och Södermalms-hipsters. Gamla som unga.

Jag kan tänka mig att ni har många stammisar.
– Absolut. Vi har inte skyltat någonstans, bara här utanför. De som hittar hit hittar hit. Och de kommer oftast tillbaka. Båtbyggare, framförallt, men också många som gillar den avslappnade hemma-hos-miljön.

Vad har ni på menyn?
– Vår klassiker är fisksoppan. Den går liksom inte att ta bort, för alla älskar den. Sedan har vi alltid fisk, räkor, skaldjur… så det marina märks ju. Men det viktigaste för oss är att det ska vara okomplicerat, enkelt och baserat på bra råvaror.

Inredningen är speciell. Är allt upplockat från gamla båtar?
– Det mesta, ja. Vi säljer allt härinne.

Så jag skulle kunna plocka med mig det här bordet?
– Ja, om du känner för det.

Wow. Säljer ni mycket?
– Restaurangen är ju det som får stället att gå runt. Men absolut, folk kommer in då och då och plockar med sig några stolar eller en gammal lykta. Det är bra, för då får jag ersätta dem med nya fynd.

Close