Close

Oxenstiernska Malmgården blir restaurang

Foto: Louise Wallgren

Tänk er en restaurang med rödvitrutiga dukar – men med de bästa rödvitrutiga dukarna som finns att få tag på. Så beskriver silversmeden Sebastian Schildt sin nya krog Restaurang Oxenstiernan som den 7 juli öppnar i Oxenstiernska Malmgården. Läget är såklart oslagbart i den gamla malmgården – mittemot Sebastians ateljé som ligger i flygeln mittemot. Menyn säkerställs av den prisbelönta kocken Elvira Lindqvist – och designen på såväl möbler som porslin är givetvis minst lika spännande som maten. Bakom inredning och form ligger nämligen det nystartade designkonceptet Subjective som blev till under arbetet med restaurangen.

Hej Sebastian! Hur länge har du planerat att öppna restaurang?
– Tanken har funnits hos mig länge, men när Gysinge flyttade ut härifrån flög Fan i mig och stjärnorna stod rätt för det här projektet. För mig är det viktigt med sinnliga upplevelser, och jag har länge haft en idé om att förena konst, design, god mat och en vacker miljö i den här restaurangen. Jag har haft en lång dialog med Statens Fastighetsverk för att få öppna restaurang här och till slut fick jag ett ja.

Malmgården är ju K-Märkt – har det varit svårt att skapa en restaurang utifrån de premisserna?
– Nej, husen är K-Märkta utvändigt men inte invändigt. De är redan renoverade sedan tidigare invändigt så där har vi haft fria händer.

Det blir lunch och middag, öppen eld, uteservering, chambre séparèe, chefs table, och vedugn för pizzor – vad mer kan du säga om restaurangens stil?
– Konceptet är att det inte finns något koncept! Men jag tycker tyvärr att det har blivit så att kvalitet har blivit synonymt med lyx och så borde det inte vara. Bra och hållbar kvalitet på mat, konst och design borde vara standard och det vill jag skapa här. Det ska inte vara otillgängligt. Tänk er en restaurang med rötvitrutiga dukar, men med rödvitrutiga dukar av allra bästa kvalitet. Menyn kommer också att bygga på hållbarhet och lokala råvaror.

Foto: Louise Wallgren

Porslinet och de handblåsta glasen är tillverkade exklusivt för Oxenstierna. Mats Theselius har ritat stolar och Stina Wirsén står för den grafiska profilen. Det är ingen dålig uppställning – hur viktig har designbiten varit för dig?
– Den har varit väldigt viktig! Jag har till och med startat ett bolag för att samla all formgivning under ett tak – Subjective. Restaurangen och dess inredning är naturligtvis en stor kund för Subjective, men företaget existerar även utan restaurangen. Simon Klenell har gjort glasen, och Gustavsberg har för första gången på flera år gjort ett nytt porslin speciellt för restaurangen.

Hur kom det sig att du valde Elvira Lindqvist som kock?
– Jag visste tidigt att jag ville ha en kvinnlig ledare i köket. Främst för att det är lättare att ha kvinnor vid sin sida när man ska göra något annorlunda. Och då finns det ungefär 10 aktuella namn i Sverige – jag har gått igenom allihopa. Elvira kom upp tidigt i processen men var då upptagen på Fotografiska. Lite senare efter att ännu en kock tackat nej skickade jag på vinst och förlust iväg ett meddelande på Instagram till Elvira. Vi tog en lunch på Coco & Carmen – och sedan sa hon ja!

Foto: Louise Wallgren

Varför sa de nej? Hade det varit annorlunda om du sökt en manlig kock tror du?
– Absolut. Det är ett ganska riskabelt projekt att starta restaurang med en silversmed och det finns risk att misslyckas – jag är ju inte krögare. Det är höga krav på kvinnliga kockar och det gör dem riskmedvetna tror jag. En del manliga kockar har snarare knackat på och velat vara med i projektet.

Vad kommer att utmärka menyn?
– Vi jobbar med lokala odlare och leverantörer och det kommer bli bökigt men bra. Jag vill gärna flytta normen på så vis att normen är hög kvalitet. Vi vill hitta nördarna som älskar det de arbetar med och Elvira och jag tänker väldigt lika på det sättet.

Close