Close

På menyn med Hedda Spendrup

Stockholms okrönta dryckesdrottning Hedda Spendrup minns pappas drömskinka med sherry, och laddar upp inför Bröl – det vill säga Omakas populära bruncher.

Hedda! Vad får man absolut inte missa på Omakas meny?
– Min favorit just nu är vårt öl Kallsup – ett syrligt, salt och mineraliskt öl med fänkålsfrön – som serveras med två ostron. Det är grymt! Sen får man inte missa vår populära helgbrunch Bröl som består av 5 rätter och ett dryckespaket.

Berätta om ditt starkaste dryckes- eller matminne!
– Det var mamma som var bra på mat hemma, men pappa kunde laga en rätt och det var Drömskinka. Väldigt konstig rätt, men det är i stort sett rökt skinka i skivor som man häller sherry på och sen har man på vispad grädde, curry och tomatpuré och serverar med pressad potatis. Det är faktiskt förvånansvärt gott och smakar så mycket barndom för mig.

Vad minns du av barndomens restaurangbesök?
– Vi var ofta på restaurang och sushi var inte ovanligt! Vi har alltid ätit mycket sushi hemma, och det var inte så vanligt när jag var liten. Jag minns att vi köpte hem lax från en speciell sushihandlare och så gjorde vi sushi tillsammans vid bordet. Det var så mysigt!

Vad bjuder du helst på när du har vänner över på middag?
– Min kille är jätteduktig på att laga mat, men jag brukar göra efterrätter. Oftast följer jag inget recept utan höftar med det som är gott. Men när jag väl lagar mat blir det ofta indiskt som till exempel Daal. Kryddorna är allt för att det ska bli gott! Vi var på bröllop i Indien förra julen och jag köpte på mig massor av kryddor och linser och bönor. När jag flög hem betalade jag för 25 kg övervikt!

Några tips på hur man lagar bra indiskt, då?
– Ja, köp bra kryddor. Det finns en liten indisk butik på Valhallavägen – Himalaya Livs – med bra kryddblandningar. Och så ska man inte vara rädd för att krydda mycket. Vi svenskar är ofta fega med det.

Mest otippade matchningen med öl?
– Vårt öl Afrodite är bryggt med champagnejäst och så har vi tillsatt ingefära och jordgubbar. Just nu serverar vi det med råbiff och det måste jag säga är en smått magisk matchning!

För en oinvigd – vilket öl ska man prova på Omaka?
– Om man är en ovan öldrickare är det bra att börja med Peppar Peppar – ett ganska syrligt öl med passionsfrukt och två olika pepparsorter. Generellt är syrliga och fruktiga öl-sorter lite lättare om man inte gillar den traditionella ölsmaken.

Förutom på Omaka – var tar du helst ett glas/äter middag på Östermalm?
– Jag tycker Schmaltz är trevligt! Jag äter gärna lördagslunch där. Maten är bra och lokalen är så trevlig.

Vad är hemligheten bakom ett perfekt restaurangbesök?
– Sällskapet, personalen och lokalen! Maten och drycken är viktig – absolut – men om personalen är otrevlig så går det inte att rädda med bra mat.

Vad saknas på Östermalm just nu?
– Jag saknar mysiga små vinbarer – härliga, sköna hängställen.

Close