Close

På menyn: Olle T Cellton

Kocken och krögaren Olle T Cellton har välsignat Stockholm med högt älskade Babette och gett ut flera kokböcker. Men bland sina egna kulinariska höjdpunkter har han svårt att välja om pappas köttfärssås eller Nomas benmärg var bäst.

Hej Olle! Vad får man inte missa på Babettes meny just nu?
– Oj, svårt! Vi byter meny varje dag. Men vi får grön sparris från Lilla Labäck varje tisdag. När den är slut så är den slut! Annars gillar jag salladen vi kör på sommaren, mesclun med carta di musica & Pecorino di Fossa.

Berätta om ditt starkaste matminne!
– Jag kan inte riktigt rangordna dem, skulle kunna vara benmärg med picklade grönsaker på Noma, rödräkor på Etxebarri, Strozzapreti med bläckfisk på Capri, Caesarsallad på Zuni Café i San Francisco, Ålmacka hos min mentor Jermey Lee i London eller pappas köttfärssås när jag var liten.

Guilty pleasure?
– Jag skäms varken för att jag gillar godis, Ben & Jerrys Half Baked eller McDonalds double cheeseburger. Jag tycker inte man ska matshame-a. Det är inget jag vill äta varje dag eller jobba med, men det fyller sitt syfte och det är gott.

Vad är hemligheten bakom en perfekt pizza?
– Finns inga hemligheter, tid, bra råvaror och bra ugn.

Sommarsalladen på Babette.

Vad har du i glaset i sommar?
– Domaine Tempier Bandol Rosé och Campari Tonic, men inte i samma glas.

Vad bjuder du helst på när du har vänner över på middag?
– Libanesiskt eller kinesiskt

Om man aldrig besökt Babette förut – vad får man absolut inte missa just nu?
– Har man aldrig varit på Babette så ska man äta en boquerones, en kalvtartar och stracciatella-pizza och om man orkar en St Emilion au chocolat. Det är våra stående rätter.

Ditt bästa food-hack?
– Att inte snåla med olivoljan.

Förutom Babette – var tar du helst ett glas/äter middag på Östermalm?
– Schmaltz såklart. Och Surfers!

Om du ska ut och resa – vilken stad och vilken restaurang tar du sikte på? Och vad beställer du?
– San Francisco och Zuni Café. Maten, servicen, drinkarna i all ära, men det är i synnerhet deras kamp för HBTQ:s rättigheter och mot rasism gör mig stolt över att ha arbetat där och kunna kalla dem mina vänner. Jag skulle äta en caesarsallad, sardeller med selleri och sen dela på en kyckling med brödsallad med min familj. Och att dricka Gilberts Margaritas.

Vad saknas på Östermalm just nu?
– En god grönsallad av Stefan Ekengren på Hantverket.

Close