Close

Paret Frantzén är starkare tillsammans

Björn Frantzéns nya krog på Nybrogatan blir hans sista i Stockholm. Tillsammans med sin hustru Sara Frantzén förklarar han vad jakten på Michelinstjärnor kostat och vad som hållit dem samman genom åren.

Man kan tycka att en krögare som lyckats få tre stjärnor i Guide Michelin skulle nöja sig. Men när jag träffar Björn och Sara Frantzén dagen efter att de besökt sin nya restauranglokal i Astoriahuset på Nybrogatan, lyser det i hans ögon.
– Jag vill bara gå hem och finslipa menyn. Det brukar vara ett bra tecken – att jag känner en nervositet eftersom lokalen är så bra. Det är en brutalt bra lokal, säger Björn och tar av sig sina solglasögon.

Solstrålarna reflekteras i Frantzén-skylten utanför lyxkrogen på Klara Norra Kyrkogata. Björns telefon ringer. Han diskuterar en växtleverans med någon och checkar samtidigt av råvarorna med en av kockarna. Sara är van.
– Vi kan gå in så länge, säger hon.
En minut senare står vi i en kolsvart hiss som ljuder av pulserande hårdrock. Blott en lysande pil tränger igenom mörkret för att vittna om att en upplevelse utöver det vanliga väntar. Dörrarna öppnas och vi äntrar en lounge och takterrass med Klara kyrkas torn i förgrunden.
– Det för med sig ett ansvar att ha en restaurang med tre stjärnor. Det går aldrig att känna lugnet, även om jag har ett betydligt friare liv nu än tidigare, säger Björn och sjunker ner i en lejongul fåtölj bredvid Sara.
De är ett team och har varit så sedan högstadiet. Numera jobbar de även ihop, eftersom Sara ansvarar för HR och rekrytering inom Frantzén Group.
– Jag har alltid varit involverad i restaurangerna även om vi jobbar tillsammans rent fysiskt nu, säger hon. Vi behöver flätas samman och dela visioner, annars går det inte riktigt att ha det här livet. Det här är vår familjs livsstil.

Alla framgångssagor börjar med en upplevelse. För Björn var det när han 11 år gammal serverades en oslagbar steak frites. Där och då bestämde han sig för att en dag lära sig att laga mat. Men det var plan B, den spirande fotbollskarriären kom först.
– Björn tränade jättemycket när vi träffades. Det var inte tal om matlagning för hans del på den tiden. Det var snarare jag som lagade mat, minns Sara.
Som 19-åring tvingades Björn lägga fotbollskarriären på hyllan på grund av ett medfött hjärtfel. B-planen plockades fram och resten är historia. En enormt framgångsrik historia, som inkluderar flera svenska och internationella stjärnkrogar, priser och stjärnor. Men framgången har kostat.
– Det är så skönt att Sara varit med på hela resan. Hon vet slitet och hon vet varför, säger Björn.
– Ja, det har varit jättetuffa år, det ska man inte sticka under stol med, flikar Sara in. Oavsett hur mycket man älskar varandra har en relation sina upp- och nedgångar. Man skaffar barn och utsätts för en massa prövningar, och man måste försöka att inte stångas mot varandra utan se sig som ett team.

Tajmingen har inte alltid varit perfekt. Som när Björn skulle öppna Frantzén 2007.
– Vår dotter Stella var bara ett år, det var inte optimalt. Men vi hade kämpat i så fruktansvärt många år att få till en lokal, så när vi äntligen signade hade Sara inte mage att säga nej, säger Björn.
Under många år var deras liv tydligt uppdelat, Björn jobbade sex dagar i veckan, vanligtvis nio på morgonen till ett på natten. Sara tog hand om Familjen AB, som hon beskriver det, samtidigt som hon jobbade inom IT-branschen. Senare utbildade hon sig även till folkhälsovetare.
– Jag tyckte faktiskt inte att det var så jobbigt när ungarna var små. Jag jobbade och hade hand om barnen men fick ändå till en balans. Men jag levde praktiskt taget som ensamstående. Bjöd hem vänner på middagar även om inte Björn var där och gick på kalas med barnen själv, säger Sara.
Hur hittade ni tid för relationen?
– Det gjorde vi inte. Men vi hade en tro på att det skulle förändras och att det finns en mening med varför man gör saker. Och älskar man varandra går det ändå, säger Björn.
– Ja, på något sätt har vi alltid mötts. Men jag vet inte riktigt hur vår relation skulle sett ut i dag om Björn fortsatt i köket med de där arbetstiderna. Han har satsat hårt för att kunna bygga vidare, för att kunna få mer tid för familjen. Jag är glad att han har det nu, för nu har vi snart en trettonåring och det kräver mer av en förälder och på ett helt annat sätt, säger Sara.

Sara och Björn Frantzén fotograferade på restaurang Frantzén.

2013 hade Frantzén fått två Michelinstjärnor och gjort en stor investering för att öppna The Flying Elk på Mälartorget. Då fick de ett besked som kullkastade familjelivet totalt – yngsta dottern Leiah diagnostiserades med diabetes typ 1.
– Jag sa upp mig för att hoppa in som resurs åt Leiah på förskolan. Periodvis bodde jag på sjukhus med henne. Det är svårt att prata om det här utan att hon ska behöva känna sig ansvarig på något sätt. Men det är klart, det har förändrat mycket i vårt liv, som att vi exempelvis inte har sovit på flera, flera år, säger Sara.
– Ja, det är något vi lever med. Vi går exempelvis gärna på bio eller på restaurang med barnen, men åtta gånger av tio blir det bara kaos, säger Björn.
Tillsammans har paret Frantzén uppmärksammat sjukdomen på olika sätt, bland annat genom kokboken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk.

Inom ett år är planen att restaurangen i Astoria ska öppnas. Det blir till ytan hans största restaurang. Det blir också hans sista öppning Stockholm. Sedan ska de satsa mer utomlands. Vilket även kan förändra familjelivet en del.
– Vi skulle verkligen kunna tänka oss att flytta utomlands. Jag vill till London, Sara vill hellre till LA, så vi får se. Just nu letar vi efter ett semesterhus i något land som är bra mycket varmare än här.
Om ni skulle öppna en restaurang ihop, vad skulle konceptet vara?
– Det har vi pratat om i flera år. Jag älskar fransk bistro, gärna svulstigt och härligt. Men det finns redan något av oss båda i varje koncept, framför allt i nya restaurangen på Astoria. Vi har väldigt lika smak, säger Sara.
Vart går ni själva ut och äter?
– Det blir ofta något brasseri där vi bor, runt Östermalm. Häromdagen åt vi pizza på Dell’Attore på Skeppargatan som var jättegod, säger Björn.
Sara konstaterar att hon trivs som bäst vid sådana tillfällen – när de äter något enkelt och gott, och ”gömmer sig i något hörn”.
– Så fort vi får en stund själva så hittar vi tillbaka till varandra. Jag älskar också att vi alltid kan påminnas om tiden då vi var tonåringar. Då mina dagböcker var fulla av stories om Björn. Det finns nostalgi och en massa kärlek som man kan återgå till. Vår historia är jätteviktig för oss. Och jag gillar vår.


Namn: Sara och Björn Frantzén
Ålder: Sara, 42, Björn, 42.
Familj: Döttrarna Stella, 12, Leiah, 8 år.
Bor: Östermalm
Yrke: Sara är folkhälsovetare och arbetar med HR och rekrytering på Frantzén Group, Björn driver trestjärniga Restaurang Frantzén, gastropuben Flying Elk, NK-restaurangen Bobergs Matsal, cocktailbaren Corner Club, vinbaren Gaston, lunchrestaurangen Nordiska Kantinen, salladsbaren Botanique, cateringverksamheten Av Frantzén, samt Frantzéns Kitchen, Zén i Singapore och The Flying Elk i Hong Kong.

Intervjun finns även att läsa i nr 52 av Lagerlings Östermalm
Foto: Anna Schori

Close