Close

Ricordi vill skapa nya minnen

I veckan öppnade restaurang Ricordi på Kungsträdgårdsgatan 18. På italienska betyder Ricordi minnen och det är just vad restaurangen vill att gästerna tar med sig efter ett besök. Vi har intervjuat Filip Guven, vd och grundare av Brasserigruppen.

Hej Filip! Berätta om Ricordi!
– Ricordi är en samtida modern italienare där vi tar oss friheten att laga mat från större delen av Italien. Lite ”flott” uttryckt skulle man kanske säga att vår inriktning går mot en modern italiensk gastronomi, men egentligen är det inte svårare än att vi lagar den italienska maten vi älskar. Menyn är relativt stor med olika kategorier som mozza, crudo, fritti, salumi, pizza, mains och förstås dolci! Vi rekommenderar att man tar in flera rätter och delar med sitt sällskap vid bordet, men självklart kan man välja att äta en klassisk trerättersmeny också. 

Vad betyder ordet Ricordi?
– Ricordi betyder ”minnen” eller ”minns du”. Det var faktiskt också där allt började för oss, minnena våra två ägare tog med sig från en resa till Italien, som sedan blev till grund för den här restaurangen.

Ni beskriver restaurangen som En modern italienare som väcker och skapar minnen. Hur kommer gästerna att känna av det?
– Vi vill att våra gäster tar med sig minnen efter ett besök på restaurangen; maten, servicen och samtalen – allt det vi upplever tillsammans här. I en tid där take away via delivery-appar blivit en stor del av mångas vardag, tror vi att upplevelsen på plats i restaurangen är viktigare än någonsin. 

Varför blev det just den här lokalen?
– Brasseriegruppen har haft den här lokalen i flera år. 

Vilka är Ricordis signaturrätter?
– Det är lite tidigt att säga än så länge, men vi har en stor mozza-del, det vill säga flera olika mozzarellor, burrata och stracciatella. Sedan har nog både vår Agnolotti med rödräkor och vår cacio e pepe med tonfisktartar stor potential att bli signaturrätter. Men vi får se!

Vem blir köksmästare?
– Det är Håkan Carlsson som bland annat jobbat på At Six och Grand Hotel. 

Konstnären Malin Gabriella Nordin har målat 3 takmålningar. Hur kom ni på den idén?
– Vi har ett samarbete med konstrådgivare Jonas Kleerup där vi tagit fram ett koncept i tre delar med takmålningar av Malin Gabriella Nordin, fotografi i den inre matsalen av Joakim Kocjancic och i den yttre samsas kontemporär konst med vintageposters från Italien.

Konstnären Malin Gabriella Nordin

Hur kommer inredningen i övrigt att se ut?
– Ricordi är designad av Londonbyrån Chalk Architects Ltd. De har hämtat inspiration från vintage italiensk glamour kombinerat med ljusa och moderna influenser. Restaurangen består av tre delar, den yttre matsalen med en bar, den inre matsalen och en chambre separée i källaren. Utöver det finns även en uteservering mot Kungsträdgården med sol från morgon till kväll.

Lokalen på Kungsträdgårdsgatan ligger lite undangömd. Hur ska man få folk att hitta dit?
– Vi har en otroligt hög ambition för den här krogen, så vi tror att många kommer att se Ricordi som ett självklart val när man vill äta på en italiensk krog. Att vi har en uteservering med bästa solläget från morgon till kväll tror vi också kommer uppskattas. Vi tror generellt mycket på området, det börjar verkligen hända mycket här.

Hur ser öppettiderna ut?
– Vi har öppet sju dagar i veckan för lunch och middag! Och dessutom har vi en härlig bar man inte vill missa. 

Har du själv hittat någon favoriträtt redan?
– Pizzorna…. Vi bakar på italienskt mjöl och just nu har vi sex pizzor på menyn. Några bianco och några rosso. Perfekt att slinka in i bardelen, dela på en pizza och några förrätter och en flaska rött vin. 

Close