Close

Så laddar Sabis upp för midsommar

Nästa vecka är det midsommar och redan nu laddar butikerna för sommarens stora högtid. Med andra ord kan vi kunder också börja förbereda oss lite: Vilka ostar ska vi till exempel inte missa? Hur är jordgubbarna i år? Och, vad ska vi köpa hem från delin? Vi fick en pratstund med Daniel Duse, matutvecklingschef på Sabis i Fältöversten

Hej Daniel! Midsommar närmar sig med stormsteg. Hur laddar ni upp för det?
– Vi laddar upp med färskpotatis och primörer, sill i mängder, och det hängmörade sortimentet är välfyllt. Ostarna är mogna och redo. Och så har vi såklart en välfylld fiskdisk.
Vad brukar sälja bäst i butiken inför midsommar?
– Det italienska, klassiska kallskurna sortimentet och hemgjorda köttbullar. Från fiskavdelningen är vår skagenröra alltid en stor favorit. Det hängmörade sortimentet och det gotländska nötköttet är också väldigt populärt. Från ostavdelningen är vällagrade ostar till sillen och dessertostarna populärast.
Har ni några egna sillblandningar som vi måste prova?
– Jajemen! Inlagd, fransk lök, calvados, wasabi, senap, ört & vitlök, lingonsill.
Ni har en fantastisk ostavdelning. Vilka är de tre bästa ostarna till midsommarmaten?
Lingotto di Capra, en getost från en gård i närheten av Savona i Italien. Opastöriserad mjölk ger en smakrik krämig ost som är perfekt till rosévinet. Servera på tunt knäcke eller tunna kex, gärna med en tomatmarmelad från OlofViktors. Manchego Artesano Curado El Pesebre, en handgjord klassisk fårost från La Manch i Spanien. En smakrik lagrad ost till kvällens grillvin. Servera gärna med kvittenmarmelad gjord av vår Manchegoleverantörs syster. Almnäs Tegel Numer, en välkänd ost på komjölk som till viss del liknar Comte. Mycket smak och lite kristaller. Ät med fikonmarmelad. Drick gärna ett bättre Pinot Noir-vin från Kalifornien eller Bourgogne till.
När det börjar närma sig middag? Vad rekommenderar du på grillen?
– Entrecôte på ben! Lök i alla dess former och kål, ska det lagas fisk brukar det bli folieinbakat som är en storfavorit hos barnen.
Hur ser det ut för färskpotatisen och jordgubbarna i år?
– Det ser bra ut inför midsommarfirandet med potatis & jordgubbar. Jordgubbarna skulle dock behöva en sista värmeknäpp för att få den riktiga sommarsötman.
Är det något du själv tycker lite extra mycket om på midsommarbordet?
– Gubbröra!
Vad har ni för öppettider på midsommarhelgen?
– 7-20 på midsommarafton och 10-22 på midsommardagen.
Slutligen. Hur firar du själv midsommar?
– Midsommar firas traditionsenligt med sill och bad och lekar i Norrtälje skärgård.

Close