Close

Stjärnkockar gästar Oxenstiernan

Sebastian Schildt och Elvira Lindqvist.

Krögaren, galleristen och silversmeden Sebastian Schildt bjuder tillsammans med Restaurang Oxenstiernans kreativa ledare Elvira Lindqvist in landets främsta tävlingskockar för gästspel på restaurangen under februari månad.  Först ut är Kocklandslaget med Ludwig Tjörnemo från Etoile, därefter gästspelar Årets Kock 2022, Jessie Sommarström, följt av Jimmi Eriksson, högaktuell inför tävlingen Bocuse d’Or. Vi bad Sebastian och Elvira att berätta mer om detta spännande gastronomiska event som fått namnet Stjärnorna på Rox.

När och hur kom idén om att bjuda in gästkockar till Restaurang Oxenstiernan?
ELVIRA: Sebastian fick i somras uppdraget att hjälpa kocklandslaget att tillverka presentationsfaten till VM som gick av stapeln i Luxemburg i november. Kort därefter kom samma fråga från svenska Bocuse d´Or-teamet där tävlingen avgjordes i januari. Sebastian funderade då över varför gemene man vet så lite om dessa tävlingar och än mindre får möjlighet att se och uppleva dessa fantastiska kockars kreationer. Så Sebastian bjöd in till gästspel på Oxenstiernan för att ge allmänheten möjlighet att uppleva Sveriges tävlingselit. Det kändes då även självklart att bjuda in Jessie Sommarstöm som tog hem Årets kock i höstas. Samtliga var väldigt positiva och plötsligt var ”Stjärnorna på Rox” ett faktum! Att detta sammanföll med att Stockholm under 2023 är utsett till ”Capital of Gastronomy” gjorde det hela än mer intressant.

Vad kan gästerna vänta sig av en kväll under gästspelen?
ELVIRA: Gästerna blir serverade en avsmakningsmeny skapad utifrån tävlingsrätterna. Man får även möjlighet att höra kockarna berätta om tävlingarna och se showfaten som tillverkats av Sebastian Schildt.

Vad tycker ni utmärker den samtida gastronomin sett till de kockar som nu bjuds in till er?
ELVIRA: Att hållbara nordiska råvaror från odlare, producenter och innovatörer som tar ansvar för jordmån, djurhållning och vår jords resurser inte längre är en trend eller ett koncept, det är allas vårt sätt att laga mat. En innovation av vårt matarv. Något som stolt visas upp på tävlingar både i Sverige och internationellt.

Har ni hunnit provsmakat menyerna?
SEBASTIAN: Vi har ännu inte haft möjlighet att provsmaka, men är fullt förvissade om att det kommer presenteras enastående smakupplevelser. Vi ser också fram emot att teamet på Rox skall få tillfälle att samarbeta med de inbjudna kockarna och lära av varandra.

Kommer ni att fortsätta med gästspel på restaurangen?
SEBASTIAN
: Redan från starten har Restaurang Oxenstiernans ambition varit att vara en samtida mötesplats för kreativitet inom gastronomi, konst och design. I det sammanhanget är gästspel en viktig del och vi kommer såklart fortsätta med spännande möten där vi lyfter fram eldsjälar som delar vår filosofi om kvalitet och hållbarhet.

Vad händer mer på Oxenstiernan under året?
SEBASTIAN: Oxenstiernan är en plats i ständig förändring. Med säsongernas förändring kommer nya kreativa rätter, och något vi kommer jobba lite extra med detta år är att fördjupa kunskapen och förståelsen ännu mer för hållbara livsmedel. Vi hoppas att genom det också kunna inspirera alla våra fina gäster till god, kreativ och hållbar matlagning. Samarbetet med Galleri Sebastian Schildt kommer ge gästerna nya konstupplevelser och samarbetet med Subjective design kommer ge nya och intressanta inslag i detaljer och inredning. Vi kommer även utveckla möjligheten för gästerna att köpa med sig både konst och design. Och självklart ser vi alla fram emot utesäsongen då gården kommer ha fler platser och prunka mer än någonsin. För att hänga med i svängarna rekommenderas att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vad kommer att prägla menyn under året?
ELVIRA: Då vi bara jobbar med säsongsråvaror och ständigt ändrar vår meny utefter de alla bästa råvarorna som växer och finns för tillfället, så faller det sig naturligt att våren präglas av ramslök, gröna blad, skott och rabarber, fantastiska nyskördade grönsaker och bär under sommaren, frukter och svamp under hösten och kål, rotfrukter och en hel del förädlade sommarråvaror från sommaren under vintern. Både grönsaker och animaliskt följer en årscykel som tydligt avspeglas i vår meny, och vi plockar gärna in vildplockad smaksättning från skog och och mark i våra rätter.

Close