Close

Storstilad premiär för Astoria

Äntligen går ridån upp för Björn Frantzéns Brasserie Astoria på Nybrogatan. Och, precis som väntat av en krog signerad Frantzén, Astoria är allt stockholmarna saknat utan att veta om det.

Frantzéngruppen har även i detta projekt samarbetat med Joyn Studio.

För visst har vi saknat 1 200 stilsäkra kvadratmeter brasserie med en air av ett svunnet New York och med allt från pasta till anklever på menyn? Till sommaren öppnar dessutom de två uteserveringarna upp för att ta emot ännu fler gäster. Och den generösa ytan är minst sagt en välsignelse för Brasserie Astoria i dessa coronatider.

För även om pandemin behandlat Frantzén-gruppen väl – Frantzén har varit fullsatt varje kväll hela pandemin – så har Astoria präglats av det rådande läget.

– Vi har fått gasa och bromsa om vartannat. Men det känns rätt att öppna nu. Och i och med att lokalen är så stor så kan vi ta in många gäster ändå, säger Björn Frantzèn när han välkomnar in i den gamla biografen vars senaste ridå gick ned 2007.

Jag vill att känslan ska vara att Humphrey Bogart skulle kunna glida in i baren.

En omfattande renovering har resulterat i restaurangen som förutom en stor matsal med öppet kök består av chefs table – ett träbord från Renskalla gjord med en japansk eldningsteknik – bakficka, middagssal, vin- och champagnebar och en större bardel vid entrén.

Sällan har förväntningarna varit så höga och gästerna så ivrigainför en krogöppning. Den rådande pandemin förändrar visserligen spelreglerna, men har fått oss alla att längta efter en genuin restaurangupplevelse.

– Intresset är ännu större än det var för Frantzén! Jag blir stoppad av folk på gatan som frågar när vi öppnar. Folk längtar verkligen efter att det ska hända nåt nu, berättar Björn Frantzén, medan han visar runt i brasseriet.

Björn Frantzén vill med Brasserie Astoria  ge Nybrogatan en internationell atmosfär.

Brasserie Astoria blir Björn Frantzéns tredjerestaurang i Stockholm utöver Bobergs Matsal på NK och trestjärniga Frantzén. Lokalen, det vill säga gamla biograf Astoria, öppnade på 1920-talet, och här och var syns ännu glimtar av den forna biografen. Björn Frantzén står i originalfoajén vänd mot den välkomnande baren med en spiraltrappa som leder upp mot den generösa matsalen.

Björn Frantzén själv är i synnerhet nöjd med den filmiska spiraltrappan.

Spiraltrappan är han nöjd med – men ännu är det några detaljer som ska falla på plats innan han är helt nöjd. Till exempel är det dåligt tryck i flamberingsvagnarna.

– Och det kan jag tala om, att flamberingsvagnar är inte direkt något som finns på lager, konstaterar han.

Flamberingsvagnarna är också en av många detaljer som fångar ögat. Lokalen är av det slaget av den måste upplevas – varje rum är belamrat med utvalda detaljer i form av konst och design. Kanske är det historien som gör sig påmind, eller så är det just Frantzéns erkända briljans – men lokalen har en teatralisk air och det är lätt att glömma tid och plats. Vi befinner oss på Nybrogatan en vinterdag i februari, men det skulle lika gärna kunna vara ett brasserie på Manhattan på 50-talet – precis så som Björn Frantzén önskat.

Kanske glider Humphrey Bogart in för en drink? I alla fall hoppas Frantzén kunna förmedla den känslan.

– Känslan ska vara att Humphrey Bogart kan glida in i baren när som helst. Och jag ville skapa en internationell känsla, för ett sådant brasserie tycker jag har saknats i Stockholm, säger Björn Frantzén.

Men maten då? Hur lätt är det att maten försvinner bland detaljer, koncept och design?
– En restaurang är ju alla delar. Man kan inte säga att endel är viktigare än en annan. Det är maten, drycken, miljön, servicen, musiken och känslan som tillsammans bygger en restaurangupplevelse, konstaterar han och revolterar mot frågan om stil på menyn.

– Det finns ingen stil! Den är alla stilar. För en gångs skull finns det inte en ram. Det är hejvilt. Det är skönt att inte måla in sig i ett hörn, men all min matlagning har sin grund i det franska köket, konstaterar han och bjuder på några exempel.

– Vi har en barmeny och en brunchmeny, men sedan är det en enda stor à la carte-meny med alltifrån steak frites, caesarsallad, råraka och pasta. I don´t care! Säger han och slår ut med armarna för att poängtera bredden och bristen på ramar.

Björn Frantzén har varit delaktig i alla detaljer av den nya restaurangen, men har liksom på Frantzén samarbetat med Joyn Studios. Och som han uttrycker det – otaliga A4 med namn på designers och konstnärer. Och det har satt konstnärlig avtryck på helheten.

Till exempel för det privata rummet intill vinbaren associationerna till David Lynchs filmiska värld, och rummet som leder till vinbaren är täckt i lackat bladguld. En annan spännande detalj är det stora lejonhuvudet ovanför dörren till den mindre matsalen.

– När man drar i tungan så lyser det rött i ögonen, lampan tänds och så välkomnas man in i rummet, förklarar Björn.

Lejonhuvudet är en av många konst- och designdetaljer som lär dra blickar till sig inne på Astoria. 

Själv är han extra nöjd med brödassietterna från London-designern Melody Rose, och besticken från en trestjärnig kockkollegas samarbete med Serax. Stockholm ska få smaka på något nytt i krogväg – men varifrån kommer inspirationen?

– Jag ville öppna en restaurang som jag själv saknade i Stockholm. Jag kan inte säga att jag hämtat inspiration från en plats, utan snarare pusselbitar från flera olika platser. Men framför allt är det något eget, förklarar han.

Finns det ändå några restauranger du kan nämna som du tycker lyckats extra bra?
– Jag gillar Chiltern Firehouse i London, The Grill och Le Coucou I New York, La Girafe i Paris. Men jag utgår alltid från min egen känsla och vad jag tror att folk vill ha när jag öppnar en restaurang, säger Björn Frantzén.

Carolina Campos, general manager och Björn Frantzéns högra hand i projektet, tror att just förmågan att veta vad folk vill ha innan de själva vet, är en del av Björn Frantzéns framgång.

– Björn har känsla för restauranger och vad som behövs och saknas här i Stockholm, och hans entreprenörsanda är helt otrolig, säger hon.

Så hur är det att jobba för Sveriges främsta kock?
– Björn kräver oerhört mycket av de han jobbar med, men det ska en chef göra tycker jag. Samtidigt är han väldigt öppen för andras idéer och förslag på förändringar, säger Carolina som innan hon gick ombord på Frantzén jobbat på Stockholmskrogar som Riche, Teaterbaren och Berns.

Carolina Campos är general manager på Brasserie Astoria. 

Själv önskar chefen ibland att han var lite bättre på att njuta av positiv kritik. Men resonerar som så att det är en del av hans jobb att inte sola sig i beröm – snarare är det hans uppgift att hitta fel.

– Jag brukar säga att bra nyheter kan vänta, men dåliga nyheter vill jag ha på sekunden. Att det är bra – ja, det ska det vara. Men det som är dåligt måste åtgärdas på en gång, förklarar han.

Med 80 anställda, varav 35 i köket, hoppas Björn Frantzén nuha skapat ett team som ska leva upp till såväl hans egna som omvärldens förväntningar. Det är ett stort maskineri som ska rulla, och var del kräver sin kompetens.

– Det går inte att bara ha en Messi eller bara en Ronaldo i ett lag, för hur klarar man då försvaret? Det gäller att sätta ihop ett team som kompletterar varandra, säger han.

Själv tycker han att Stockholms restaurangutbud står sig väl även med internationella mått mätt – och i synnerhet Nybrogatan har fått den vibe han saknat.

Min gissning är att Nybrogatan kommer att fortsätta sin resa till att bli en av Stockholms allra mest eftertraktade gator.

– Nybrogatan börjar bli en riktigt bra restauranggata med känsla som Bond Street i London. Jag gillar själv Ciccio´s, Schmaltz, och så öppnar ju Villa Dagmar snart så det är ett bra läge.

Förutom att Brasserie Astoria huserar på markplan så rymmer den gamla biografen numera också 18 topprenoverade lägenheter. Samtliga såldes på mindre än två veckor – detta utan att de ens kommit ut på öppna marknaden, säger Richard Lagerling som skött försäljningen.

Att Björn Frantzén öppnar restaurang i huset tror Richard Lagerling bidragit till det stora intresset för lägenheterna.

– Jag tror att de allra flesta tycker att det är en stor fördel.

Björn och hans team är ju världsberömda för sin oerhörda kvalitetskänsla och kompromisslöshet. Att ha an av Sveriges bästa restauranger i sitt eget hus tror jag var något som lockade många, säger Richard Lagerling och fortsätter.

– Det här läget väljer man ju för att man uppskattar närheten till utbud och puls. Min gissning är att Nybrogatan kommer att fortsätta sin resa till att bli en av Stockholms allra mest eftertraktade gator att bo på. Vi har redan sett att priserna här har ökat betydligt mer än snittet under de senaste åren.

Stilmässigt har lägenheterna liksom brasseriet hämtat inspirationfrån husets historia och filmiska atmosfär.

Den 12 mars går ridån äntligen upp för Brasserie Astoria.

– Arkitekten har inspirerats av biografen Astoria som uppfördes i huset på det glada 20-talet. Swedish grace i formspråk och sekelskifteskaraktär i stuckaturer och paneler.

Man kan säga att man lyft fram de bästa av husets årsringar, säger Richard Lagerling och tillägger:

– I Astoria har man velat bevara de vackra detaljerna från sekelskiftet och även återskapat det som saknades eller det som var skadat. Man har lagt oerhört mycket tid och möda på stuckaturer, paneler och den vackra parketten. Samtidigt har man lyckats skapa moderna planlösningar som är anpassade efter hur man lever idag och inte för drygt 100 år sedan då huset byggdes.

Och det måste väl ändå ses som en lyx att ha en av Sveriges bästa restauranger i huset! Här finns brunch på helgerna, lunch och middag – samt en vinbar med upp till 1 500 olika referenser. Allt för att passa såväl internationella foodies som Barbro i Borlänge – som Björn Frantzén själv ringar in målgruppen. Kökschef är Mikael Einarsson, senast gastronomiskt ansvarig på Pontus Group, och även om Björn själv inte vill nämna någon favoriträtt– så har Carolina Campos en rad favoriter på menyn.

– Vi har en kyckling barbecue som serveras med makaronigratäng med blåmögelost och hot sauce som jag gillar, och en tartar på hälleflundra som påminner om en ceviche, vår krabbsallad är riktigt bra … Jag kan fortsätta hur länge som helst!

Gör det! Vad får vi till exempel till dessert?
– Vi har en choklad- och hasselnöts- crème brûlée, och en flamberad banan med anklever som är riktigt bra, till exempel, säger Carolina och avslöjar att hennes egen favoritplats i restaurangen är precis där vi sitter – i det privata David Lynch-inspirerade rummet precis intill vinbaren. Björn Frantzén själv kan varken välja en favoriträtt eller- rum – det vore som att välja ett av mina barn framför det andra! Men allt har blivit som han önskat – eller åtminstone ska det bli det. För, som han uttrycker det, annars gör vi om! Och hans favoritplats, kryper det fram, är som alltid – köket.

Close