Close

Strandhäxan vill skapa Stockholms mysigaste strandhäng

I dagarna öppnar Strandhäxan vid Djurgårdsbron i gamla Sjöcaféet. Det är gänget bakom det populära smörgåsstället Sandhäxan i Vasastan som ligger bakom den nya restaurangen. Vi har pratat med Mattias Svensson som är en av de fyra delägarna för att få veta lite mer.

Mattias, berätta lite kort om Strandhäxan.
– Restaurang Djurgårdsbron har tagit över Sjöcaféet och kommer storsatsa. Ambitionen är en destination där alla är välkomna när som helst på dagen. Från frukost på bryggan till härligt häng i skymningen med musik och en flaska rosé och det är där vi kommer in. Vi ansvarar för växthuset och trädgården ner mot vattnet och kommer göra allt för att skapa Stockholms mysigaste sommarhäng.

För de som inte vet. Vilka ligger bakom Sandhäxan och Strandhäxan? 
– Det är jag och tre vänner, Fredrik Sundberg, William Thoren och Jerka Johansson som äger och driver konceptet tillsammans med vår personal. Sandhäxan är ett lustprojekt och alla som valt att jobba med oss vet att det ibland blir lite struligt med beslut på magkänsla, men det bli aldrig tråkigt. För oss är det viktigt att det fortsätter vara kul att driva restaurang.

Ni har sedan tidigare Sandhäxan. Hur gick tankarna med att öppna Strandhäxan? 
– Vi har fått en hel del förfrågningar om samarbeten sedan vi startade Sandhäxan i Vasastan, men har fram till nu tackat nej. När vi träffade gänget bakom restaurang Djurgårdsbron var det direkt som att ta en kaffe med vänner. Bara det att de här vännerna hade stora och roliga planer där de ville involvera oss var härligt, plötsligt stämde allt och vi valde att köra. På den vägen är det.

Dessutom har vi pratat en hel del om att det vore roligt att öppna ett ställe som är byggt runt den perfekta sommarkvällen. Platsen nedanför Nordiska Museet är som gjord för just detta och när restaurang Djurgårdsbron gav oss fria händer var det inte mycket att tveka på.

Blir det samma smörgåsmeny som på Sandhäxan? Några nyheter?
– Vi kommer ta med oss våra kioskvältare från Sandhäxan. Grilled Cheese, som är utsedd till världens bästa av ett amerikanskt magasin, Fried Chicken Sandwich och vår veganska ”kycklingmacka” och så klart har vi även nyheter. Tillsammans med en vän som driver Supermercado vid Mariatorget har vi tagit fram ett urval av det bästa från Mallorca vad gäller ost, chark, patéer och småplock. Vi är själva förälskade i spansk mat och tillsammans med Supermercado handlar vi direkt från producenterna. Det kommer bli så jävla härligt helt enkelt.

Hur många sittplatser blir det? 
– Tillsammans med restaurang Djurgårdsbron har vi strax under 1000 platser, så det kommer finnas gott om plats. Man kan sitta vid bord, i brassestolar, på fasta bänkar och på filtar. Stora delar av platsen är vädersäkrad, så även dagar med risk för regn kommer fungera.

Kommer ni göra om inredningen samt uteserveringen?
– Ja, vi ansvarar för vår del som vetter mot vattnet och Junibacken, där är det vi som löser inredningen. Det blir inga konstigheter och inga inredningsarkitekter. Vi håller det enkelt med vår känsla och det mesta handlar vi second hand, det känns bra ur många perspektiv.

Konceptet är smörgåsar. Vad är det som gör det så populärt?
– Det är enkel och okomplicerad mat. Visst finns det kvällar som passar för massa smårätter, rökt, flamberat, pocherat och sorbet på kyckling från en bakgård i Gamla Enskede, men ibland är det skönt att bara ta en macka och en öl och inte bry sig så mycket mer om maten än så. Så klart ska det vara gott, och det är det.

Vad är hemligheten bakom en riktigt bra smörgås?
– Det är relationen mellan bröd och pålägg. Bröd tar upp otroligt mycket av smakerna så allt behöver smakas och testas ordentligt och finnas i rätt mängd på mackan. Vi gör alla våra smörgåsar av svenska kvalitetsprodukter och slarvar inte med vare sig hantering eller avsmakning. Vissa mackor tar flera dagar att göra, men det behöver vara så. 

Hur kommer öppettiderna se ut?
– Vi öppnar 28:e april och har öppet torsdag till söndag i maj. Sen blir det alla dagar i veckan juni, juli och augusti från lunch till midnatt.

Kommer det gå att få ett glas vin eller en öl till smörgåsen?
– Det kommer det absolut. Fredrik är ansvarig för drycken och har tagit fram en liten, men väldigt god och spännande lista på viner till maten. Klart man ska kunna välja något man gillar när man sitter under bladverket. Vi kommer servera öl på fat och så kommer vi så klart ha Pilsner Urquell på flaska, det är ju världens godaste öl.

Vilka är topp tre populäraste smörgåsarna? 
– Fried Chicken Sandwich, Kvibille Grilled Cheese No 23 och Rou Jia Mo, vår kinesiska macka med bakat fläsk.

Har du någon favorit på menyn?
– Jag älskar vår mallorcinska paté som vi serverar med bröd och sobrasada. Och sardellerna i smörsås är fantastiska. Tror de kommer bli en favorit bland våra gäster. Just det, brödet. Vi älskar ju bröd och självklart kommer alla rätter med en lättrostad varm baguette för den där rätta picknickkänslan. Det är tänkt att du kan komma till oss och äta dina drömmars picknick. Kanske kan du ta med mackorna på en cykeltur och hitta din egen plats på Djurgården. Så långt har vi inte kommit i planerna ännu, men det låter ju mysigt.

Vad ser ni fram emot med Strandhäxan? 
– Alla gästerna. Hoppas det blir en härlig sydeuropeisk blandning av turister samt unga och äldre stockholmare. Kompisgäng och familjer. Alla är välkomna!

Close