Close

Teerna som går hem på Östermalm

Henrik Berg, ägare av Sibyllans Kaffe och Tehandel, slår ett slag för oolongteer och ger sina bästa presenttips.

Tesorten Yerba Mate. Foto: Pressbild. Text: Gabriella Kvarnlöf

Henrik Berg, som drivit ikoniska Sibyllans Kaffe och Tehandel på Sibyllegatan sedan 2009, släpper andäktigt ner några handrullade kulor oolongte som sakta vecklar ut sig minut för minut i vattnet.

– Oolong är mitt absoluta favoritte. Dessutom är det hälsosamt! utbrister han och sätter sig till rätta vid ett bord där skålar står uppradade och fyllda med teblad.

Sibyllans har legat i samma lokaler sen 1918 och är en välbekant institution på Östermalm. Hit går man för att fylla på sina teburkar med allt från Sir Williams till Östermalmsblandning och Earl Grey.

– Vi säljer främst ortodoxa, rena tesorter. Men så klart även olika blandningar. Just Sir Williams är vårt mest populära blandade te som sålts här sedan 1935, den är en del av vårt DNA, berättar Henrik Berg.

Henrik Berg. Foto: Pressbild

Vad efterfrågar kunder så här i början av året?

– Nyttiga teer, många vill gå ner sina extrakilon efter jul. Så vi säljer mycket grönt, vitt och örtte just nu. Där kan jag rekommendera vårt nya yerba mate-te, som är ett örtte från Sydamerika som druckits av urbefolkningen där i urminnes tider. Det har en uppiggande effekt och det sägs att man går ner i vikt av det, då det dämpar hungerkänslorna en aning.

Har ni några fler nyheter på väg in?

– Vi testar ett gäng smaksatta japanska teer just nu som tillverkas på ett helt nytt sätt. Man har lagt tebladen i gamla sherry-, whisky- och sakefat vilket avges som en mild smak i teerna. Det är lite kul. Sen kommer våra klassiska teburkar snart in i nya vårfärger.

Kan du se på en kund vad för te den kommer vilja ha?

– Ja, till 110 procent. Barn och unga vill ofta ha rooibos. Södermalmare gillar fruktiga teer och östermalmarna gillar ceylon, assam och sencha. Kultureliten föredrar lapsang. Kristina Lugn köpte flera liter lapsang av mig varje månad.

Sibyllans Premium Formosa Four Oolong. Foto: Pressbild

Bästa presenten till…

… farmor?

– En ekologisk irish breakfast skulle jag satsa på. Det är starkt så hon riktigt känner smaken. Instruera henne att låta teet dra länge i koppen.

… sitt studerande barn?

– Jag skulle köra en earl grey cream. Och en rooibos till kvällen så att han eller hon inte är uppe på natten. Men är det något väldigt kulturellt barnet pluggar skulle jag köpa lapsang.

… någon som inte vill dricka kaffe men behöver en kick på morgonen?

– En bra kopp assam. Låt den dra lite extra så du kommer upp i styrka. I Indien får man alltid en ‘morning cup’ med assam när man vaknar. Det kan du också ta i stället för en espresso efter maten.

… till första besöket hos nya svärföräldrarna?

– Kör en earl green. Eller ett oolongte, gärna vår ekologiska jasmine dragon pearls, då blir de imponerade.

Close