Close

Karlavägen – Stockholms nya inredningsmecka

Med två nya spännande butiker håller kvarteren väster om Karlaplan på att utvecklas till ett riktigt inredningskluster.

Sibyllegatan har länge varit ett kluster för vintagedesign, med Jacksons och Modernity som främsta fanbärare. På andra sidan Östermalmstorg har Humlegårdsgatan blommat ut till ett veritabelt mecka för herrmode, med Eton, Morris, Filippa K, Boggi och Crockett & Jones inom radien av några meter. Strax väster om Karlaplan håller nu ett inredningskluster sakta på att ta form.

Carl Hansen & Sons nya flaggskeppsbutik på Karlavägen 76

Sedan tidigare ligger här bland annat inredningsbutikerna Fogelmarck, Pierre & Peter’s och Var Dags Rum. Nu har även det välrenommerade danska möbelföretaget Carl Hansen & Søn öppnat sin flaggskeppsbutik på Karlavägen 76.

Knud Erik Hansen, vd och tredje generationen i det familjeägda företaget, förklarar att valet av adress är oerhört strategiskt. Han är övertygad om att Karlaplan med omnejd är på väg att bli Stockholms självklara inredningsnav.
– Det tror jag verkligen. Området är väldigt tillgängligt. Alla vet var Karlaplan ligger, man kan parkera och det är på precis lagom avstånd till city. Personligen håller jag det som ett av mina favoritkvarter i världen, det är otroligt vackert med träden, allén, rondellen och husen. På senare år har Karlaplan blivit ett fokusområde för inredning och det känns helrätt att ha landat mitt i det. Vi var väldigt medvetna om att inte öppna i city, vi ville vara nära arkitektkontoren på Östermalm.

Carl Hansen & Son. Bild: Ben Anders

Grundaren Carl Hansen öppnade sitt första möbelsnickeri i danska Odense 1908, och var då en första klassens hantverkare som tillverkade möbler på beställning. Snickeriet fick namnet Carl Hansen & Søn och drygt 100 år senare driver sonsonen Knud Erik Hansen företaget enligt samma vision: att leverera exceptionellt hantverk till ett rimligt pris. De flesta av Carl Hansen & Søns produkter ritades mellan 1930- och 1960-talet, vilket visar på tidlösheten i deras rena skandinaviska stil.

Efter andra världskriget började de plocka in andra begåvade formgivare. Det kanske mest berömda samarbetet var med Hans J. Wegner. Den första skapelsen blev CH24 Y-stolen, en designikon som än idag är Carl Hansen & Søns bäst säljande produkt.

Carl Hansen & Søn tillverkar majoriteten av Wegners möbler, men även välkända produkter från andra inflytelserika danska formgivare, såsom Poul Kjaerholm, Thomas Bo Kastholm, Kaare Klint, Mogens Koch och Ole Wanscher. Möbelklassiker såsom Colonial Chair, Elbow Chair och Metropolitan Chair fins i sortimentet.
– Jag tror verkligen att vårt utbud kan gå hem bland östermalmarna, säger Knud Erik Hansen. Mycket av det som finns i butiken är unika objekt från olika delar av världen. Kunden kan vandra in och hitta saker den garanterat aldrig sett tidigare. Alla våra möbler är gjorda i Danmark och andas kvalitet och hållbarhet.

Mateus

En annan flaggskeppsbutik som just öppnat intill Karlaplan är svenska keramikmärket Mateus, närmare bestämt på Karlavägen 64. Samtliga Mateus porslinsprodukter är tillverkade för hand i Portugal, vilket ger varje tallrik, skål och fat en unik prägel.

Bakom inredningen i nya butiken står prisbelönta Halleroed designstudio.
– Produkterna är ju handgjorda och därför ville vi framhäva känslan av hantverk och ateljé. Detta åstadkoms med tre stora bord och en väldigt lång bokhylla, allt i massiv furu vilket vi tyckte både var en passande kontrast och en fin inramning till porslinet. Resten är ganska avskalat men vi ville även addera värme och elegans genom att skapa en lounge med olika naturfärgade linnetyg, rottingmöbler och lyxiga ullgardiner, säger arkitekten Christian Halleröd.

Mateus rustika porslin – som för övrigt firar 25-årsjubileum – har blivit en välkänd statusmarkör och dyker bland annat ofta upp i Denise Rudbergs östermalmska spänningsromaner.

Filippa Lundahl, vars mamma Teresa Lundahl grundat märket, arbetar som designer på Mateus och förklarar att Östermalm var ett självklart val.
– Vi har haft showroom på Östermalmsgatan tidigare och trivts väldigt bra i området. Så när lokalen dök upp så var vi snabba med att slå till.

Filippa Lundahl håller med om att Karlavägen är på väg att bli ett spännande inredningsstråk.
– Östermalmsklientelet passar just oss på Mateus perfekt. Vi ser att det flyttar fler och fler unga par till stadsdelen och det är alltid kul att kunna hjälpa till med en första servis, säger hon, och tillägger att Östermalmshemmen generellt är både vackra och designmässigt genomtänkta.
– Om något så vore det kul att se lite mer färg på borden, avslutar hon.

Close