Close

Ladda om – Widforss ger gamla vapen nytt liv

Att ärva ett vapen kan vara både spännande och skrämmande. Men hur gör man egentligen för att sälja det vidare? Sean Crafoord på Widforss Jakt & Natur, som öppnar butik på Humlegårdsgatan våren 2018, reder ut begreppen.

Det är inte helt ovanligt att en älgstudsare eller ett hagelgevär lämnas kvar när en anhörig gått bort. Men vapen skiljer sig lite från andra ägodelar i ett dödsbo, det är inte bara att lägga upp en annons på Blocket och sälja geväret hur som helst. För att stå som ägare till ett brukbart vapen krävs att du har en licens. När du som arvtagare blir ägare till ett vapen får du hem ett brev från polisen, där du ska fylla i dina uppgifter och har du själv en jägarexamen kan du då ansöka om licens för vapnet. Men om du saknar det är det smidigaste sättet att kontakta experter, som de på Widforss.
– Vi hjälper till med allt som behövs. Vi tar emot vapnet, avregistrerar det, för över det på oss, gör en värdering och ordnar försäljning via Auctionet. Vill du förstöra vapnet så att det inte går att använda ombesörjer vi även det, säger auktionsansvarige Sean Crafoord.

Widforss förvarar också vapnet hos sig tills det har hittat en ny ägare, så att du slipper tänka på att ha ett godkänt vapenskåp hemma. De flesta vapen som säljs i Sverige är så kallade bruksvapen, som används vid jakt, även om det också finns en mindre andel sportskyttar i landet. Att samla på vapen är ganska ovanligt i Sverige, eftersom en privatperson inte får äga fler än sex olika licensvapen.
– Därmed blir samlandet så klart begränsat, eftersom i princip alla vapen som går att använda kräver licens. Det enda undantaget är gamla mynningsladdade vapen med svartkrut, som i vissa fall kan vara licensbefriade.

Det finns också andra aspekter som skiljer vapen från övriga auktionsföremål. Här är exempelvis proveniens inte lika viktigt som god prestanda.
– Det har funnits otroligt mycket vapen i Sverige, men ganska få kända jägare som kan öka värdet. Dessutom vill folk inte så gärna skylta med att de äger vapen, så det är sällan känt exakt vem som har ägt och använt ett visst vapen.

Så ska nya butik på Humlegårdsgatan se ut

Widforss Jakt och Vapen har nyligen flyttat in i nya vackra lokaler vid Steninge Slottsby i Märsta, där man också säljer nya vapen och jaktutrustning i butik. Inom kort öppnar man också en filial i hörnet Grev Turegatan och Humlegårdsgatan på Östermalm. För även om vapen alltså mest handlar om funktion, går det ändå trender i vad folk eftersöker.
– Kaliber .308 är extremt populär just nu. Det är en allroundammunition för större vilt som fungerar exempelvis på älgjakten. Men vapen från italienska Beretta går alltid bra och vi märker även ett ökat intresse för klassiska hagelgevär, som så kallad sida-sida i trä.

Vapnen som säljs av Widforss har ett brett prisspann, från en knapp tusenlapp upp till runt 200 000 kronor.
– Vi håller oss till den svenska marknaden. Att handla med utlandet är ganska komplicerat när det gäller just vapen på grund av alla regler och byråkrati.

En annan fördel att sälja sitt vapen genom ett auktionshus som Widforss är att man kan få sina pengar relativt snabbt. Det kan nämligen ta runt 12 veckor för den nya ägaren att få sin licens godkänd, men som säljare behöver du inte vänta, utan får betalt redan 20 dagar efter försäljningen. Sean Crafoord är själv hängiven jägare och blir lite extra nyfiken de gånger det kommer in ett äldre, historiskt vapen.
– Drömmen vore om det kom in ett hagelgevär från den anrika, franska tillverkaren Darne.

Close