Close

Lara Bohinc skapar mattor åt Kasthall

Japanska zen-trädgårdar har inspirerat designern Lara Bohinc, när hon skapat mattor åt svenska Kasthall.

Lara Bohinc har varit en av smyckesvärldens hetaste det senaste decenniet. Det egna smyckesmärket har kombinerats med designeruppdrag för Cartier, Gucci och Montblanc.

För några år sedan lanserade hon sin första möbelkollektion i eget namn. Stolar, sminkbord och soffbord, tydligt inspirerade av geometriska former och linjer.

I Sverige blev Lara Bohinc ett riksbekant namn 2014 i samband med att hennes kollektion med ljushållare för Skultuna lanserades. Nu samarbetar hon med ännu ett anrikt svenskt företag, i form av en mattkollektion för Kasthall.
– Det finns en tydlighet i svensk och skandinavisk formgivning, som också går igen hos er svenskar. Design handlar om att fatta beslut, ska jag ha rött eller blått, runt eller fyrkantigt och svenskar är bra på att ta tydliga beslut.
Bohincs förkärlek för geometriska former och tydliga linjer känns igen i mattkollektionen, även om färgskalan den här gången är mer dämpad än i hennes tidigare verk.
– Jag har inspirerats av japanska zen-trädgårdar, med cirklar, välskötta gångar men också utrymme för det mer vildvuxna.
Mattorna är ett resultat av otaliga resor till Kasthalls fabrik i det lilla brukssamhället Kinna strax sydväst om Borås.
– Jag var som ett barn i en leksaksaffär, jag villa använda alla garn och alla tuftningstekniker som fanns, på samma gång. Men till slut fick jag låta mig vägledas av mästarna på fabriken, som jobbat med mattor i årtionden.

Vad nästa steg efter mattor blir vet Lara ännu inte. Förutom att det sannolikt blir något ännu större.
– Jag har en livslång dröm om att bli arkitekt. Om så bara för att få rita åtminstone ett enda hus till mig själv. Men samtidigt drömmer jag om att få jobba som konditor, att skapa fantastiska kreationer av socker och deg.

Kasthall, Ingmar Bergsmans gata 4

Close