Close

Ny destination för designälskare

Nybrogatan går från klarhet till klarhet. Men det är inte bara stjärnkockar som flyttar in – även designentusiaster har en ny självklar destination i och med den nya butiken The Modern Sthlm. Vi ville veta mer om ett av Nybrogatans tjusigaste skyltfönster och fick tag i mor och dotter Charlotte och Camilla Ahlström som nyligen öppnat butiken.

Hur kom det sig att ni, mor och dotter, tillsammans öppnade The Modern Sthlm?
Charlotte: Vi har ett gemensamt intresse för design och kvalitetsvintage, och tyckte även att det saknades en annan typ av inredningsbutik i Stockholm. En butik som blandade vintage och ny design, och presenterade ett annat sortiment än det man redan ser överallt. Utöver det tycker vi också att det är kul med färg och vi önskar kunna inspirera till att använda mer färg hemma!

Vad har ni båda för bakgrund?
Camilla: Jag är i grunden utbildad civilekonom och har tidigare jobbat med fastigheter, shipping och drivit eget designföretag.
Charlotte: Min bakgrund är ganska spretig, jag har bott många år i Köpenhamn (och är uppvuxen där) och har såklart inspirerats av den danska inredningsstilen. Jag är utbildad inom inredning men har sedan tidigare arbetat som projekt – och produktionsledare inom reklam- och designbranschen.

Hur är det att jobba tillsammans? Hur kompletterar ni varandra och hur kompletterar ni inte varandra?
Charlotte: Det är superkul, vi tycker lika om väldigt mycket, har roligt ihop och delar samma passion för vintage och design. Ibland är det svårt att skilja på att vara professionell och privat, men ingenting som inte löst sig hitintills. Vi har ju olika bakgrunder och tillhör även två olika generationer, det gör att vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Inköpen gör vi tillsammans och är alltid ärliga med varandra om vi tror på det eller inte. Allt som finns i butiken är kurerat av oss, och vi köper bara in det vi själva tycker är snyggt. Ibland svider det lite att sälja vackra vintagesaker som vi själva hade velat behålla.

Berätta om lokalen – hur kom det sig att ni öppnade just på Nybrogatan?
Charlotte: Camilla fick nys om att lokalen var tillgänglig och efter en bra förhandling så blev lokalen vår. Det var en ren slump och vi är glada att det blev just här på Nybrogatan. Det är många trevliga grannar och mycket liv, en av Stockholms absolut trevligaste gator just nu.

Vilka är era egna favoriter i butiken just nu?
Charlotte
: Alltid de vackra glasskulpturerna från Helle Mardahl men även våra franska vintage vinglas. Vem vill inte sitta i solen med ett kallt glas vin upphällt i snyggt glas och låtsas att man sitter på en bistro i Paris?
Camilla: Vi har ett skåp (Alpaga) med fransar i blått och lila som är dekadent och iögonfallande, det medföljer även en kam för att hålla reda på fransarna! Sen håller jag även med Charlotte om glasverken av danska Helle Mardahl, de är otroligt fascinerande.

Finns det någon bästsäljare, eller något som kunderna kikar lite extra på?
Charlotte: Vintageprodukterna är populära men besticken vi har i olika serier och färger är väldigt populära och är definitivt bästsäljare.

På hemsidan har ni även ett vintagesegment. Berätta om det och vad vi kommer att kunna hitta där?
Charlotte: Vi kommer presentera de noga kurerade vintageprodukterna som vi även säljer i butiken, det är allt från vackra glas i olika färger till ett fantastiskt matbord i palisander med tillhörande stolar, uppläggningsfat och ljusstakar osv. Men man får vara snabb, våra vintageprodukter ryker snabbt!

Vilka är era egna favoriter bland designbutiker i världen, som kanske också inspirerat er?
Camilla: Colette (Paris), Liberty (London), museibutiken hos Louisiana Museum of Modern Art (Danmark) och MoMa (NYC).
Charlotte: The Apartment, Beau Marché och alla oändliga loppisar som jag besökt. Utöver det vill jag även nämna Christiania i Kbh med sina alltid inspirerande miljöer och arkitektur.

3 favoriter på Östermalm?
Camilla
: Sabis i Fältöversten, Karlaplansgrillen för en spontan och coronavänlig utelunch med vänner och såklart Svenskt Tenn.
Charlotte: Ciccio’s, Petit Marché Sthlm och Lidl’s egna bageri, deras Pain au Chocolat är fantastiska!

Close