Close

Stureoptikern: Med öga för stil

Fashion chains och karamelliga toner på bågar är starka trender just nu.

Sedan 1989 har Stureoptikern huserat på Grev Turegatan 9. Då, i begynnelsen, var butiken främst en optiker – idag är Stureoptikern ett fullfjädrat livsstilsbegrepp med landets hetaste bågar i sortimentet. Vi har surrat om trender, glasögonens omisskännliga revansch och hur man väljer rätt bågar, med Stureoptikerns eget proffs Jessica Löwencrantz.

Jessica, hur hamnade du på Stureoptikern?
Jag blev head huntad för 5 år sedan. Jag hade tidigare drivit Artilleri 2 som var en av Stockholms första livsstilsbutiker, och när jag såg vad Stureoptikern hade för kunder och sortiment kände jag direkt att det är här jag ska vara! Det var samma kundgrupp som jag jobbat med i många år så jag kände att jag var rätt person. Jag är väl förtrogen med publiken i den här gyllene triangeln.

Du såg bland annat till att förbjuda ordet parfymmärken på Stureoptikern?
Ja, Stureoptikern hade ett väldigt optiskt tänk i början och kallade märkesbågarna för parfymmärken. Men då sa jag att det ordet begraver vi! Det här är stora modehus som styr hela modevärlden – inte parfymmärken.

Metallbågar med tonade glas fortsätter vara en stor trend i höst.

Hur har synen på glasögon förändrats sedan du började jobba här?
Vi gjorde nyligen ett program med Stil i P1 som heter Från nödvändigt ont till självklar modeaccessoar och det tycker jag sammanfattar utvecklingen. Idag är glasögonbågar en oerhört viktig del för modehusen för det är där de når ut till den större gruppen. Alla har inte råd med en Valentinoklänning för 30 000, men man kan skramla ihop till ett par designerbågar. Många modehus har också hämtat hem sina glasögonlinjer som tidigare varit outsourcade. Till exempel är Christian Dior ett bra exempel på det. Den linjen var väldigt misshandlad tidigare men nu tillverkas bågarna i en liten vacker italiensk by och hör till modehuset – och kvaliteten är precis där den ska vara. Glasögonlinjerna har blivit mycket viktigare för modehusen nu än de var tidigare och det märks.

Du har ju väldigt många bågar – men har du några favoriter just nu?
Ja, Cèline-bågen med nitar är min favorit just nu. Cèline är alltid cleant och med hög modegrad men de här bågarna sticker ut lite.

Vilka andra trender kan man skönja just nu?
Fashion Chains är stort, och så metallbågar med tonade glas som fungerar som solglasögon men också inomhus. Och så karamelliga bågar i syrenlila, rosa och mintgrön – man vill nästan äta upp bågarna eftersom de ser ut som godis! Och så är ju Madonnas Tom Ford-bågar helt slutsålda!

Fashion chains i regnbågens alla färger.

Finns det några regler man kan följa för att välja rätt glasögon?
Nej, tvärtom! Släpp alla regler. Vi hör så många som kommer in med föreställningar om ansiktsform och huvudstorlek och idéer om att de inte passar i solglasögon. Men det handlar bara om att hitta rätt modell. Och det är vi proffs på!

Vad utmärker Stureoptikern idag tycker du?
Styreoptikern är ett under i service tycker jag. Vi vänder och vrider på oss för att hitta gamla reservdelar till borttappade älsklingsbågar som till exempel förlorats på 55:an i St Tropez och så vidare. Vi gör allt för kunden och lägger bågarna på operationsbordet. Vi gör inte bara det lilla extra, vi gör lite till. Stureoptikern är också speciell på så sätt att vi har förmånen att få köpa in linjer som modehusen i vanliga fall bara har i sina egna konceptbutiker.

Och vad utmärker Östermalmskunderna?
De är extremt kunniga, beresta, pålästa och har superkoll på varumärken och trender. Så har det alltid varit oavsett om det gällde jeans för 15 år sedan eller om det är glasögon idag. Det är en krävande kund och en utmaning för oss att alltid ligga steget före. Men det är också en lojal grupp om de får den service de förväntar sig.

Vilken är din favorit bland glasögonbärare?
Våra kunder! Jag bor själv på Östermalmstorg och när jag går Grev Turegatan ned så är hela gatan som en liten catwalk från oss. Men sen måste jag också säga att Giovanna Engelbert är en av mina favoriter bland glasögonbärare.

Hur ser höstens glasögontrender ut?
Fendi är en stark trend i höst om man ser till varumärken. Men sedan fortsätter 60- och 70-talsbågarna att vara en stark trend. Stora bågar med mycket glas!

Jessica Löwencrantz är varumärkesexpert på Stureoptikern.
Close