Close

Svenskt Tenn firar Josef Frank

I höst firas att det var 85 år sedan Josef Frank kom till Sverige och berikade landet med innovativ design och färgstarka mönster.
Det är 85 år sedan en av våra mest kända formgivare kom till Sverige och berikade sitt nya hemland med innovativ design, färgstarka mönster och tidlös interiör. För att uppmärksamma detta visas utställningen 85 under hösten på Svenskt Tenn, med en blandning av möbler och föremål skapade av Josef Frank.

– Genom hyllningsutställningen vill vi visa upp Josef Franks kreativa bredd och därigenom det värde som hans formgivning bidragit till för den svenska designhistorien, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Josef Frank (1885 – 1967) växte upp i en judisk familj i Wien, Österrike. I december 1933 begav han sig till Sverige tillsammans med sin svenska fru Anna Frank. I januari 1934 påbörjades det nära samarbetet med Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson, och redan några år senare fick duon sitt stora internationella genombrott på världsutställningarna i New York och Paris.

De nyproducerade möblerna i utställningen är framtagna utifrån Josef Franks skisser och ritningar, som idag finns i Svenskt Tenns arkiv. Skåp 2215, Sideboard 567, Stol 789, Pall E8 och det runda matbordet 1020, bär många av Josef Franks klassiska kännetecken och signaturdetaljer, med höga ben, genombrutna stolsryggar och en elegant blandning av olika träslag och material.

– Estrid Ericsson ansåg att ett runt matbord med plats för åtta personer var det mest passande att servera middag vid, för där ser och hör alla middagsgäster varandra. Det generösa, runda matbordet är något som våra kunder även efterfrågat varpå bord 1020 åter ingår i vårt sortiment, säger Thommy Bindefeld.

Utställningen visas i Svenskt Tenns lokaler på Strandvägen fram till den 28 oktober. 

Close