Close

3 stora dramatiker i fokus på Dramaten

Publiken må lysa med sin frånvaro på Dramaten ännu en stund – men kalendariet är pandemin till trots fullt av kulturella guldkorn. Till exempel presenteras nu en ny digital programserie på Dramaten.se med personliga porträtt av några av våra största dramatiker – PO Enquist, Kristina Lugn och Lars Norén.

Under det senaste året har tre av våra största dramatiker, som alla har en lång och nära relation till Dramaten, gått bort. I Dramaten om – tre program med filmade intervjuer – delar nu kollegorna med sig av sina minnen kring PO Enquist, Kristina Lugn och Lars Norén. Alla tre program finns tillgängliga på Dramaten Play utan kostnad fram till den 30 juni.

I avsnittet Dramaten om: PO Enquist håller Elin Klinga i samtalet. Elin har medverkat i både Bildmakarna och Blanche och Marie på Dramaten. Medverkar gör även Erik Ehn, Nina Fex, Stina Ekblad, Dag Kronlund, Jacob Hirdwall och Lena Endre. PO Enquist fick sitt genombrott på Dramaten med sin allra första pjäs Tribadernas natt år 1975 och har under åren återkommit med omtalade pjäser som Bildmakarna, I lodjurets timma och Blanche och Marie.
Skådespelaren Johan Ulveson håller i samtalet om Kristina Lugn. Johan har bland annat medverkat i Lugns revy Jag har ett flygfotografi av kärleken på Teater Brunnsgatan 4 och i musikalen Hjälp sökes på Orionteatern. Medverkar gör även: Marie Göranzon, Stina Ekblad, Magnus Florin, Lena Endre och Dag Kronlund. Kristina Lugns första premiär på Dramaten var När det utbröt panik i det kollektiva omedvetna 1986 och hon hade under 13 år ett eget rum på Dramaten. Några av hennes mer omtalade pjäser på Dramaten är Tant Blomma, Idlaflickorna och Silver star.
Sist men inte minst håller Reine Brynolfsson i samtalet om Lars Norén. Reine – ofta Noréns alter ego – har medverkat i 10-talet uppsättningar av Noréns pjäser, både i tv och på scenen. Medverkar gör även: Shanti Roney, Melinda Kinnaman, Ingela Olsson, Lena Endre, Irena Kraus, Erik Ehn, Nina Fex, Dag Kronlund och Ulrika Josephsson. Lars Norén debuterade som dramatiker på Dramaten med den skandalomsusade Fursteslickaren år 1973 och teatern har sedan dess spelat en lång rad pjäser av honom, bland dem: Natten är dagens mor, Detaljer, Höst och Vinter, Personkrets 3:1, Skuggpojkarna, Stilla liv och Andante.

Alla tre program finns tillgängliga på Dramaten Play utan kostnad fram till den 30 juni.

Close