Close

55 elefanter intar Kungsträdgården

Organisationen Wildhood Foundation bygger upp en elefantastisk installation i Kungsträdgården i helgen.

Den 2-5 maj kommer en hel elefanthjord inta centrala Stockholm. Det är i Kungsträdgården som den svenska organisationen Wildhood Foundation skapat en installation med 55 träelefanter i naturlig storlek, för att kasta ljus över exakt hur många av djuren som dödas varje dag runt om i världen.
– Vi kände att vi fysiskt ville gestalta hur många det faktiskt är. Det blir nog en ögonöppnare för många, berättar Filippa Tarras-Wahlberg som är grundare av Wildhood Foundation.

Elefanterna är tillverkade av miljövänlig plywood och kommer att vara bevakade av parkvakter.
– Parkvakterna kommer att berätta för alla som är nyfikna om installationen och om hur situationen för elefanter ser ut i dag. Vi får också besök av 600 skolbarn som kommer gå guidade turer där de får lära sig om vad elefanten äter, hur den lever och varför vi behöver skydda den. På plats kan man också swisha pengar till Wildhood eller till och med köpa en av elefanterna.

Vad är Wildhood Foundation?
– Vi är en liten organisation med stora mål som jobbar med att bekämpa tjuvjakt och illegal handel med vilda djur, som i dag är en av världens största kriminella verksamheter, efter handel med vapen, narkotika och människor. Varenda krona vi får in går oavkortat till utvalda aktörer på plats i Sydafrika och Zimbabwe. De är nämligen de mest utsatta områdena där noshörning och elefant tjuvjagas. De senaste tio åren har jakten eskalerat och nu är det så illa att några av våra mest ikoniska arter kommer vara utrotade inom tjugo år.

Hur väljer ni ut vilka aktörer ni ska stötta?
– Jag gjorde enormt mycket research när vi startade 2016. Jag reste ner för att vara på plats och bodde med de olika lokala aktörerna för att utvärdera hur de arbetade i fält – och om de kändes rätt för Wildhood. I dag jobbar vi med parkvakter, där vi betalar deras lön men också utrustar dem med saker som boots, skottsäkra västar och kikare till exempel. Vi finansierar också ett ultralätt plan som patrullerar i luften varje dag. Samt föder upp specialtränade spårhundar, som kan sniffa rätt på noshörningshorn, elfenben och ammunition. Tillsammans samarbetar alla för att hindra tjuvjägare att ta sig in i området.

Har du något speciellt minne från arbetet?
– Vid ett av mina första besök i Sydafrika så satt jag i ett litet plan som flög över ett vattenhål, med något som såg ut som små insekter längs med vattenkanten, när vi kom närmare såg jag att det var elefanter. Att se djuren från luften samtidigt som piloten berättade att samma antal elefanter vi såg är ungefär hur många som dödas varje dag var en stark upplevelse.

Slutligen, vad kan man som privatperson göra för att stötta kampen mot tjuvjakten?
– Man ska aldrig någonsin köpa produkter som har delar av vilda djur i sig, exempelvis tänder, horn eller betar. Sen får man gärna stötta oss på Wildhood, där varenda liten krona går till djurens livvakter.

Close