Close

Årets galleri: Galleri Glas

Grattis! Vilka är ni som ligger bakom östermalmarnas favoritgalleri?

Anna: Det är jag Anna Bromberg Sehlberg och min kollega Elin Forsberg som grundade Galleri Glas i mars 2017. Vi vill lyfta fram samtida konstglas och åter positionera just konstglas som en viktig del i svenskt kulturarv. Sedan öppningen har vi haft 36 utställningar här i galleriet och det har hänt massor inom konstglas.

Vad är det som har hänt med glaskonsten de senaste åren?

Elin: När vi började var det ingen som brydde sig om konstglas – det var i stort sett helt dött och fanns inga gallerier som fokuserade på glas. Idag finns det ett mycket större intresse och vi får samtal från konstnärer som tidigare inte jobbat med glas men som nu är nyfikna på att börja jobba i materialet.

Anna: När jag gjorde research inför vår öppning så ringde jag runt till en del gallerier här på Östermalm och frågade om intresset för konstglas – svaret var genomgående att glas hörde till hantverksvärlden, inte till konstvärlden. Så ser det inte ut idag.

Anna Bromberg Sehlberg och Elin Forsberg,
Galleri Glas, Nybrogatan 34

Vad är utmaningarna med att visa just glaskonst?

Anna: Det är svårt och komplicerat, eftersom glas lätt går sönder. Försäkringarna är dyra och det är svårt med transporter och presentationen av glaskonsten. Men Galleri Glas driver vi utifrån passion!

Elin: Vi har visat fyra fotoutställningar också – just nu visar vi till exempel fotoutställningen Swans av Charlotte Fröling. Även för fotografi liksom glas har inte det inte alltid funnits en arena i konstvärlden – intresset har gått väldigt mycket upp och ner.

Om ni skulle nämna 3 glaskonstnärer att ha ögonen på just nu – vilka skulle vi säga då?

Elin: Då säger vi Rasmus Nossbring, Tone Linghult och Åsa Jungnelius.  

Nu har Galleri Glas funnits i 5 år – vad har varit höjdpunkterna?

Anna: Det var väldigt roligt att vi vann Stockholms Skyltpris 2017 för vår skylt som Focus Neon har gjort. I motiveringen stod det att vilket italienskt modehus som helst skulle vara stolta om de hade en lika fin logga som Galleri Glas. Det var roligt, för det finns en del som gjort sig lustiga över att den liknar Guccis logga – vilket alla som kan mode ser att den inte gör!

Elin: Sen var det väldigt stort för oss att vi fick visa Laura de Santillana, barnbarn till Paolo Venini som grundade det kända italienska glasbruket Venini. Santillana var konstnärlig ledare för glasbruket i många år.

Vad kan vi se fram emot på Galleri Glas i vår?

Anna: Vi visar en utställning med Lena Bergström fram till den 20:e december. I vår visar vi bland andra Rasmus Nossbring och en fotoutställning av Lena Granefelt med Carl von Linnes herbarier ark.

ÖVRIGA NOMINERADE:

Anna Bohman Gallery

Carling Dalenson

Sebastian Schildt

Andrèhn-Schiptjenko

Close